νευρώνεςΕίναι προφανές ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί καλύτερα όταν ο άνθρωπος βρίσκεται στην εφηβεία, υπό την έννοια ότι μαθαίνει πιο εύκολα και επουλώνεται πιο γρήγορα απ’ ότι σε μεγαλύτερη ηλικία, κάτι που νοιώθουμε όλοι μας όσο περνούν τα χρόνια. Επομένως, δε θα μας πείραζε να μπορούσαμε να επαναφέρουμε το μυαλό μας στην κατάσταση που ήταν τότε.

γήρανσηΛονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
 
Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αναστρέψουν την διαδικασία της γήρανσης, κάνοντας πειράματα σε ποντίκια. Με τη χρήση μιας χημικής ουσίας αναγέννησαν τους μύες ποντικιών, χωρίς ωστόσο αυτό να συνοδευτεί από μυϊκή ενδυνάμωση, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

humanΈνα «τεστ θανάτου» φαίνεται ότι έχουν..
σχεδιάσει οι επιστήμονες. Ένα τεστ με το οποίο μπορείτε να μάθετε πόσα χρόνια ζωής έχετε ακόμα μπροστά σας.

Η περίπλοκη αυτή συσκευή αναλύει τα ενδοθηλιακά κύτταρα του σώματος μέσω της επιφάνειας του δέρματος, μετρώντας το πώς το σώμα θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Δημιουργήθηκε από επιστήμονες σε βρετανικό πανεπιστήμιο και μετρά τη ροή από το μέγιστο στο ελάχιστο στα ενδοθηλιακά κύτταρα και στη συνέχεια αναλύει το αποτέλεσμα.

Φανταστείτε πως είστε ένας αλκοολικός και έχετε δοκιμάσει κάθε μέθοδο προκειμένου να σταματήσετε να είστε εξαρτημένος από το ποτό, χωρίς όμως καμία επιτυχία. Πηγαίνετε λοιπόν στο γιατρό σας και σας δίνει ένα εμβόλιο το οποίο κυριολεκτικά σας αλλάζει τη ζωή και σας κάνει ένα πραγματικά καινούργιο άνθρωπο.

Αφού εμβολιαστείτε και για έξι περίπου μήνες, κάθε φορά που θα προσπαθήσετε να πιείτε έστω και μια γουλιά αλκοόλ θα νιώσετε ναυτία, αίσθηση ταχυκαρδίας και γενικά όλα εκείνα τα συμπτώματα που θα είχατε σε ένα κανονικότατο hangover. Δεν είστε πλέον αλκοολικός και για τον απλούστατο λόγο ότι …δεν μπορείτε να είστε, καθώς έχετε αποκτήσει πλέον μια απίστετη δυσανεξία στο αλκοόλ.

Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο θα εκινείτο στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ο Δρ. Juan Asenjo, διευθυντής του Ινστιτούτου Κυτταρικής και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Χιλής, εργάζεται μαζί με την ομάδα του πάνω στη δημιουργία ενός τέτοιου εμβολίου το οποίο προκαλεί μηδενική ανοχή στο ποτό και καθιστά απολύτως αδύνατον όποιον έχει εμβολιαστεί, να πιεί έστω και μια γουλιά, δημιουργεί δηλαδή στον οργανισμό μια τεχνητή δυσανεξία, ανάλογη με άλλες δόπως πχ. τη δυσανεξία που έχουν πολλοί άνθρωποι στο γάλα.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ εντόπισαν για πρώτη φορά σε πειραματόζωα μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, που ελέγχει τη διαδικασία της γήρανσης, είτε επιβραδύνοντας, είτε επιταχύνοντάς την. Αν κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους, νέα φάρμακα, που θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ίσως να καθυστερήσουν τη γήρανση και να παρατείνουν τη ζωή.

Ο εν λόγω βιολογικός μηχανισμός, που ίσως να αποτελεί το «κέντρο ελέγχου» της γήρανσης, βρίσκεται στον υποθάλαμο, μια μικρή περιοχή σε σχήμα αμυγδάλου που ρυθμίζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, παίζοντας σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες της ανάπτυξης, της αναπαραγωγής και του μεταβολισμού. Η περιοχή αυτή φαίνεται πως μπορεί να «χειραγωγηθεί» κατάλληλα, ώστε να αλλάξει η διάρκεια της ζωής του οργανισμού, χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι έχει βρεθεί κάποιο θαυματουργό ελιξίριο της αιώνιας νεότητας.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το ίδιο και το "New Scientist", έκαναν πειράματα με ποντίκια και κατάφεραν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής τους κατά το ένα πέμπτο περίπου (20%), χωρίς μάλιστα τα ζώα να υποφέρουν από μυϊκή αδυναμία, απώλεια οστικής μάζας, προβλήματα μνήμης και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την προχωρημένη γήρανση, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το επίτευγμα δημιουργεί την προοπτική ανάπτυξης φαρμάκων που θα εμποδίζουν την εμφάνιση στους ανθρώπους τέτοιων ασθενειών, όπως η άνοια, το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, ο καρκίνος και η καρδιοπάθεια, ενώ κάποια μέρα ίσως και να καταστήσουν εφικτή την παράταση της ανθρώπινης ζωής, επιβραδύνοντας το φυσικό ρυθμό της γήρανσης.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι. Η έρευνά μας υποστηρίζει την ιδέα ότι η γήρανση είναι κάτι παραπάνω από μια παθητική φθορά διαφορετικών ιστών. Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να χειραγωγηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια χημική ουσία (NF-kB) ενεργοποιείται περισσότερο στον υποθάλαμο των ποντικιών, καθώς αυτά γερνάνε. Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την εν λόγω ουσία, τα πειραματόζωα έζησαν έως 1.100 μέρες, έναντι 600 έως 1.000 ημερών που ζουν κανονικά (όταν είναι υγιή). Όταν οι ερευνητές αύξησαν ξανά αυτή την ουσία στον οργανισμό των ποντικιών, όλα πέθαναν το πολύ σε 900 μέρες. Η συγκεκριμένη ουσία είναι ένα μοριακό σύμπλεγμα πρωτεϊνών που ελέγχει την μεταγραφή του DNA και παίζει κεντρικό ρόλο στις βιοχημικές αντιδράσεις, οι οποίες εμπλέκονται στη διαδικασία της χρόνιας φλεγμονής και άρα στη φθορά της γήρανσης.

Τα πειράματα έδειξαν ότι, μετά από έξι μήνες που η ουσία NF-kΒ είχε μπλοκαριστεί, όλα τα πειραματόζωα είχαν περισσότερους μυς και πιο πολλή οστική μάζα, μάθαιναν καλύτερα και είχαν υγιέστερο δέρμα, σε σχέση με όσα είχαν δεν είχαν υποβληθεί στη σχετική εγκεφαλική «χειραγώγηση» στον υποθάλαμό τους. Συνολικά, οι ερευνητές κατόρθωσαν να επιβραδύνουν το ρυθμό της εγκεφαλικής (γνωστικής - νοητικής) εκφύλισης των πειραματόζωων έως 50%, με βάση μετρήσεις που βασίστηκαν στον χρόνο τον οποίο χρειάστηκαν τα ποντίκια για να βρουν το δρόμο τους σε ένα λαβύρινθο.

Οι επιστήμονες ακόμη ανακάλυψαν ότι η χορήγηση μιας ορμόνης (GnRH), που ρυθμίζει τη γοναδοτροπίνη και παίζει κεντρικό ρόλο στη γονιμότητα και στην ανάπτυξη των σπέρματος και των ωαρίων, παρέτεινε επίσης τη ζωή των ποντικιών, όσο και το μπλοκάρισμα της NF-kB. Η παραγωγή της GnRH μειώνεται από τη δράση της NF-kB.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πιθανώς εναλλακτικοί τρόποι που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν τη γήρανση, είτε με φάρμακα που καταστέλλουν τη δράση της ουσίας NF-kB στον εγκέφαλο, είτε με φάρμακα που αυξάνουν το επίπεδο της ορμόνης GnRH. Οι ερευνητές σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους για να ελέγξουν αν είναι δυνατό να επιβραδυνθεί η πορεία της γήρανσης εκτός από τα πειραματόζωα.

Άλλες επιστημονικές ομάδες ακολουθούν διαφορετικές μεθόδους για την καθυστέρηση της γήρανσης και την παράταση της ζωής, όπως ο θερμιδικός περιορισμός, η χρήση ουσιών όπως η ραπαμυσίνη και η ρεσβερατρόλη κ.ά.

Πηγή.

 

 

Κοντά σε ένα σπουδαίο επίτευγμα βρίσκονται τρεις φαρμακευτικές εταιρίες του εξωτερικού, που είναι έτοιμες να δοκιμάσουν μια νέα γενιά φαρμάκων, δραστικών κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, του στήθους, του ήπατος.

Οι ερευνητές εργάζονται αδιάκοπα, για να αναπτύξουν ένα φάρμακο, που θα είναι ικανό να αποκαθιστά έναν μηχανισμό που εξαναγκάζει τα κατεστραμμένα κύτταρα να αυτοκαταστραφούν.

Στο κέντρο των θεραπειών αυτών βρίσκονται ασθενείς, όπως ο Τζο Μπελίνο, ο οποίος πριν από επτά χρόνια διαγνώστηκε με λιποσάρκωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Παρόλο που φάρμακα για την αντιμετώπιση του λιποσαρκώματος δεν υπάρχει επέλεξαν να δοκιμάσουν το συγκεκριμένο φάρμακο στον Μπελίνο, καθώς οι καρκίνοι σχεδόν πάντα παρουσιάζουν το ίδιο γενετικό πρόγραμμα: την εμπλοκή δύο βασικών πρωτεϊνών.

Αν «πετύχει» θα το δοκιμάσουν και σε ασθενείς με άλλα είδη καρκίνων.

Το πρόβλημα και η προσπάθεια αντιμετώπισης

Η γενετική αλλοίωση που ελπίζουν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες τους απασχολεί εδώ και δεκαετίες. Τα υγιή κύτταρα διαθέτουν ένα φυσικό μηχανισμό που τα εξαναγκάζει να αυτοκαταστραφούν σε περίπτωση που το DNA τους έχει καταστραφεί. Μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η p 53, είναι υπεύθυνη για την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μηχανισμού.

Αλλά τα καρκινικά κύτταρα καταφέρνουν να την απενεργοποιήσουν είτε άμεσα μέσω μιας μετάλλαξης, είτε έμμεσα μέσω της ένωσης της με άλλη πρωτεΐνη, που μπλοκάρει την λειτουργία της.

Η  πρωτεΐνη MDM2 και η σωτήρια χημική ένωση

Οι φαρμακευτικές εταιρίες άρχισαν να αναζητούν την ουσία που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ξανά αυτή την πρωτεΐνη. Αρχικά επέλεξαν γενετικές θεραπείες, αλλά δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια άρχισαν να μελετούν μορφές καρκίνου που αχρήστευαν την p53 μέσω μιας άλλης πρωτεΐνης, της MDM2, καθώς και ένα μόριο που θα παρεμβαλλόταν  μεταξύ των δύο πρωτεϊνών. Το μόριο το ονόμασαν Nutlin, όμως δεν λειτούργησε ως φάρμακο, γιατί δεν μπορούσε να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Πριν λίγα χρόνια εντοπίστηκε μια πολλά υποσχόμενη χημική ένωση, η οποία δοκιμάστηκε σε ποντίκια. Οι όγκοι που είχαν εξαφανίστηκαν!!!

Μετά από πολυετείς έρευνες οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρήκαν την δόση, που είναι κατάλληλη για τους ανθρώπους. Αν τα αποτελέσματα είναι το ίδιο θετικά και στα πειράματα που πραγματοποιούνται τότε μπορούμε να μιλάμε για το σωτήριο φάρμακο.

Πηγή.

 

βιονικο ματιΕχει ενσωματωμένο τον κώδικα που χρησιμοποιεί ο αμφιβληστροειδής για να στείλει εικόνες στον εγκέφαλο

Ουάσινγκτον

Ένα επίτευγμα ερευνητών από το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη υπόσχεται σύντομα την ανάπτυξη «βιονικών ματιών» που θα χαρίζουν σχεδόν τέλεια όραση σε εκατομμύρια τυφλά άτομα.

«Έσπασαν» τον κώδικα

Οι ειδικοί με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Σίλα Νίνερμπεργκ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» ότι «έσπασαν» τον κώδικα τον οποίον χρησιμοποιεί ο αμφιβληστροειδής προκειμένου να στείλει εικόνες στα οπτικά κέντρα του εγκεφάλου και ενσωμάτωσαν τον κώδικα αυτό σε ένα μικροτσίπ που μπορεί να εμφυτευθεί στο μάτι.

Πειράματα στους αμφιβληστροειδείς χιτώνες τυφλών ποντικών έδειξαν ότι το «βιονικό» εμφύτευμα βελτίωσε σημαντικά την όραση σε σύγκριση με τα υπάρχοντα μικροτσίπ. Οι ερευνητές σημείωσαν μάλιστα ότι «έσπασαν» και τον κώδικα που αφορά την όραση των πιθήκων, γεγονός σημαντικό αφού ουσιαστικώς ο κώδικας αυτός είναι ίδιος με εκείνον του οπτικού συστήματος των ανθρώπων.

Στόχος των επιστημόνων είναι να κατασκευάσουν φουτουριστικά εμφυτεύματα για τους τυφλούς, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνταν στο Star Trek, ελπίζοντας ότι έτσι θα βελτιώσουν την όραση των περισσότερων από 25 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως οι οποίοι σήμερα πάσχουν από ασθένειες των οφθαλμών όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οι παθήσεις αυτές προκαλούν απώλεια των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς.

Ριζική βελτίωση των εμφυτευμάτων

Η επικεφαλής της νέας μελέτης δρ Νίρενμπεργκ τόνισε ότι η νέα εξέλιξη φέρνει ριζική βελτίωση στα εμφυτεύματα των οφθαλμών τα οποία μέχρι σήμερα είχαν περιορισμένη επιτυχία στην αποκατάσταση της όρασης. «Είναι εκπληκτικό. Μπορούμε ήδη να κάνουμε τυφλά ποντίκια να δουν και κινούμαστε γρήγορα ώστε να επιτύχουμε σύντομα το ίδιο και στους ανθρώπους. Το εμφύτευμα που δημιουργήσαμε είναι η πρώτη προσθετική συσκευή που έχει τη δυνατότητα να παρέχει φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική όραση επειδή διαθέτει ενσωματωμένο τον κώδικα που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο οργανισμός για τη μετάδοση των εικόνων από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο».

Τα υπάρχοντα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της όρασης βασίζονται σε μικροσκοπικά φωτοευαίσθητα ηλεκτρόδια τα οποία προσομοιώνουν τη λειτουργία των φωτοευαίσθητων κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, δηλαδή των ραβδίων και των κωνίων, που χάνονται. Ωστόσο αυτά τα πρωτότυπα έχουν δείξει πολύ περιορισμένη επιτυχία στις δοκιμές σε ανθρώπους: επιτρέπουν στους ασθενείς να βλέπουν μόνο μερικές εκλάμψεις φωτός ή σκιές, δεν τους παρέχουν όμως τη δυνατότητα να διακρίνουν λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα πρόσωπα.

Ο «έξυπνος κωδικοποιητής»

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες προσπαθούσαν να ξεπεράσουν αυτούς τους τεχνικούς «σκοπέλους» αυξάνοντας τον αριθμό των ηλεκτροδίων στα εμφυτεύματα. Ωστόσο η ομάδα της δρος Νίρενμπεργκ χρησιμοποίησε και μια επιπρόσθετη προσέγγιση στο δικό της εμφύτευμα ενσωματώνοντας έναν «έξυπνο κωδικοποιητή». Ο «κωδικοποιητής» αυτός μεταβάλλει τη διέγερση των νεύρων που οδηγούν από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στον εγκέφαλο με έναν τρόπο που προσομοιάζει στη φυσική διαδικασία που χρησιμοποιεί ο χιτώνας για να στείλει εικόνες στις αρμόδιες περιοχές του εγκεφάλου.

Το «κλειδί» της νέας επιτυχίας ήταν η ανακάλυψη ότι τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χρησιμοποιούν ένα είδος κώδικα – μια σειρά εξισώσεων – προκειμένου να μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς που αποστέλλονται στον εγκέφαλο μέσω εξειδικευμένων κυττάρων του χιτώνα, των γαγγλίων.

«Είναι απαραίτητο να διεγερθούν μεγάλοι αριθμοί κυττάρων αλλά παράλληλα η διέγερσή τους πρέπει να γίνει με τον κατάλληλο κώδικα – εκείνον που ο αμφιβληστροειδής χρησιμοποιεί υπό φυσιολογικές συνθήκες για να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο» εξήγησε η δρ Νίρενμπεργκ και προσέθεσε ότι «οι επιστήμονες προσπαθούσαν να βρουν αυτόν τον κώδικα μόνο σε ό,τι αφορούσε απλά ερεθίσματα – εμείς όμως ξέραμε ότι ο κώδικας έπρεπε να γενικευθεί ώστε να είναι αποτελεσματικός σε οποιοδήποτε ερέθισμα όπως πρόσωπα ή τοπία, οτιδήποτε βλέπει ένα άτομο».

Διέγερση φωτοευαίσθητων πρωτεϊνών

Ο «κωδικοποιητής» των ερευνητών του Weill Cornell αποτελείται από ένα μικροτσίπ που μετατρέπει τις εικόνες σε ηλεκτρικούς παλμούς. Μια μίνι «μηχανή προβολής» που βρίσκεται μέσα στον «κωδικοποιητή» μετατρέπει ξανά τους ηλεκτρικούς παλμούς σε παλμούς φωτός που χρησιμοποιούνται για τη διέγερση φωτοευαίσθητων πρωτεϊνών στα γάγγλια του αμφιβληστροειδούς.

Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι στα πειράματα στα ποντίκια οι φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες των γαγγλίων εισήχθησαν στους οφθαλμούς με χρήση γονιδιακής θεραπείας. Και οι άνθρωποι θα πρέπει να υποβληθούν στην ίδια διαδικασία ώστε να υπάρχει όφελος από αυτήν, σύμφωνα με τη δρα Νίρενμπεργκ.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων της η ερευνητική ομάδα δημιούργησε δύο εμφυτεύματα, εκ των οποίων το ένα περιείχε τον κώδικα και το δεύτερο όχι. Οι προσθετικές συσκευές τοποθετήθηκαν στα μάτια δύο ομάδων ποντικών και όπως προέκυψε μόνο το τσιπ που περιείχε τον κώδικα επέτρεψε στα πειραματόζωα να διακρίνουν λεπτομέρειες.

Πηγή.

 

 

Στα μέσα Ιανουαρίου σας ενημερώσαμε για το Google Science Fair 2012, τον ετήσιο διεθνή επιστημονικό διαγωνισμό της εταιρείας για εφήβους και αποδεικνύεται ότι υπάρχουν πραγματικά λαμπρές ιδέες, με κορυφαία για φέτος αυτή της 17χρονης Brittany Wenger, η οποία δημιούργησε ένα παγκόσμιο τεχνητό νευρωνικό cloud-based δίκτυο που θα βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσκουν τον καρκίνο του μαστού.

Τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (Artificial Neural Networks – ANN’s) χρησιμοποιούνται συνήθως για την προσομοίωση του εγκεφάλου, αλλά πολλές φορές αποδεικνύονται εξαιρετικά ισχυρά για την αναγνώριση μοτίβων μέσα σε δεδομένα, όπου ο άνθρωπος δεν τα καταφέρνει, ενώ όσο μεγαλώνει η ποσότητα των δεδομένων, τόσο ακριβέστερα γίνονται τα νευρωνικά δίκτυα.

Στόχος της Brittany είναι να καταστήσει τις βιοψίες του καρκίνου του μαστού λιγότερο επεμβατικές, και το ευφυέστατο σύστημα που δημιούργησε (αναλυτική παρουσίαση εδώ) μπορεί να εντοπίζει τους κακοήθεις όγκους με ακρίβεια 99.11%! Επίσης, το νευρωνικό δίκτυο έχει στηθεί στους cloud servers της Google με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμο από τα σημερινά ιατρικά συστήματα, αλλά και από web browsers ή mobile εφαρμογές από όλο τον κόσμο.

Πραγματικά εντυπωσιακό επίτευγμα από μια κοπέλα μόλις 17 ετών και φυσικά δίκαια κέρδισε το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού που περιλαμβάνει $50.000 για υποτροφία, ταξίδι στα νησιά Galapagos και επιπλέον επιχορήγηση από κάποιον από τους χορηγούς του διαγωνισμού.

Πάντως, η ίδια ελπίζει ότι το πρόγραμμα της θα χρησιμοποιηθεί πραγματικά στα νοσοκομεία και μάλιστα σύντομα, ενώ πιστεύει ότι θα επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

Πηγή.

 

Ένα νέο  εμφύτευμα για τα μάτια θα μπορούσε να επαναφέρει άμεσα την όραση σε συνανθρώπους μας με εξελισσόμενη τύφλωση (εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γλαύκωμα ή καταρράκτης), χωρίς να απαιτείται υποβοήθηση από υπολογιστή.

Το Bio Retina θα μπορεί να εμφυτευθεί στον ασθενή με τοπική αναισθησία και θα του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει ασπρόμαυρα (σε διάφορες βαθμίδες) με αρκετή ποιότητα ώστε να παρακολουθεί τηλεόραση και να αναγνωρίζει πρόσωπα (24 x 24, 576pixels).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Nano Retina, της εταιρίας που κατασκευάζει το εμφύτευμα από το 2011 και ξεκινά κλινικές δοκιμές το 2013,

“Το Bio Retina αποτελείται από διάφορα μέρη σε μέγεθος νανοκλίμακας, και συνολικά έχει μέγεθος όσο περίπου ένα νύχι μικρού παιδιού. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά, όπου ουσιαστικά γίνεται επικόλληση του εμφυτεύματος στην τραυματισμένη ίριδα. Η όραση επιστρέφει άμεσα και η αποθεραπεία απαιτεί το πολύ μία εβδομάδα”

Εάν αναρωτιέστε από που τροφοδοτείται ο αισθητήρας του Bio Retina, αυτό γίνεται από το ζευγάρι γυαλιών που συνοδεύει το σύστημα (κανονικό μέγεθος όχι ογκώδη) τα οποία στέλνουν μια υπέρυθρη ακτίνα μέσα από την ίριδα στο πίσω μέρος του ματιού. Επάνω στον αισθητήρα υπάρχει φωτοβολταϊκό στοιχείο που μπορεί να παράγει 3mW.

Είναι μια πολύ μεγάλη εξέλιξη, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν εμφυτέυματα στο εμπόριο που απαιτούν πολύωρες επεμβάσεις και πολύπλοκες διαδικασίες για να θεωρηθούν επιτυχημένες (όπως ογκώδη γυαλιά, υπολογιστές μέχρι και καλώδιο μέσα από το κρανίο του ασθενή). Πάντως, η επέμβαση αναμένεται ότι θα κοστίζει περίπου €40.000 τουλάχιστον στην αρχή.

 

" width="640px">

 

Πηγή.

 

embed video plugin powered by Union Development

γριπηΕνεργοποιεί το ανοσοποιητικό πριν εμφανιστούν συμπτώματα και υποκαθιστά το εμβόλιο

Ουάσινγκτον

Το «κλειδί» που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να… εξολοθρεύσει τη γρίπη προτού εκείνη οδηγήσει σε εμφάνιση συμπτωμάτων πιστεύουν ότι βρήκαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο.

Ενεργοποίηση σε δύο ώρες

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια ισχυρή συνθετική πρωτεΐνη, η ΕΡ67, μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον της γρίπης μέσα σε μόλις δύο ώρες από τη χορήγησή της, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PloS ONE».

Μέχρι στιγμής η συνθετική πρωτεΐνη έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια τα οποία είχαν μολυνθεί με τον ιό της γρίπης. Όπως φάνηκε, όσα πειραματόζωα έλαβαν μια δόση ΕΡ67 μέσα σε 24 ώρες από την έκθεσή τους στον ιό δεν εμφάνισαν συμπτώματα γρίπης – ή σε ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες εμφανίστηκαν συμπτώματα αυτά ήταν πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με εκείνα που παρουσίασαν ποντίκια τα οποία δεν έλαβαν την πρωτεΐνη.

Τα επίπεδα νόσησης στα ποντίκια μετριούνται με βάση την απώλεια βάρους. Συνήθως τα ποντίκια που εκτίθενται στον ιό της γρίπης χάνουν σχεδόν το 20% του βάρους τους όταν μολύνονται. Ωστόσο τα ζώα που έλαβαν την πρωτεΐνη έχασαν μόλις το 6% του σωματικού βάρους τους. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι ζώα που έλαβαν τη θεραπεία μια ημέρα μετά την έκθεσή τους σε θανατηφόρα δόση του ιού της γρίπης, δεν πέθαναν.

Ανοσοενισχυτικό σε εμβόλια  

Σημειώνεται ότι η ΕΡ67 έχει χρησιμοποιηθεί ως ανοσοενισχυτικό σε εμβόλια – πρόκειται για μια ουσία που προστίθεται στο εμβόλιο προκειμένου να προκαλείται ισχυρότερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτό. Τώρα η Τζόι Φίλιπς, επικεφαλής της νέας μελέτης από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και ο συνάδελφός της Σαμ Σάντερσον από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα είδαν ότι η συνθετική αυτή πρωτεΐνη μπορεί να κάνει… τη δουλειά και μόνη της, καταργώντας την ανάγκη εμβολίου.

Όπως εξήγησε η δρ Φίλιπς «ο ιός της γρίπης είναι πολύ ‘ύπουλος’ και δεν επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να τον αναγνωρίσει για αρκετές ημέρες έως ότου εμφανιστούν συμπτώματα. Η μελέτη μας έδειξε όμως ότι εάν εισαχθεί στον οργανισμό η ΕΡ67 μέσα σε 24 ώρες από την έκθεση στον ιό, οδηγεί σε σχεδόν άμεση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, πολύ πιο ταχεία από τη φυσιολογική απόκριση που θα είχε το σώμα».

Αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως στελέχους

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως επειδή η ΕΡ67 επιδρά άμεσα στο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι αποτελεσματική ανεξαρτήτως του στελέχους γρίπης που έχει «χτυπήσει» το άτομο – αυτό της δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα εμβόλια για τη γρίπη τα οποία πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένα στελέχη που κυκλοφορούν κάθε περίοδο.

Σύμφωνα με τη δρα Φίλιπς παρότι η συγκεκριμένη μελέτη επικεντρώθηκε στη γρίπη η συνθετική πρωτεΐνη μπορεί να είναι αποτελεσματική ενάντια και σε άλλες αναπνευστικές νόσους καθώς και σε λοιμώξεις από μύκητες. Παράλληλα, η ερευνήτρια προσέθεσε ότι η ΕΡ67 μπορεί να αποδειχθεί άκρως χρήσιμη και στην κτηνιατρική καθώς είναι ενεργή στα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πτηνών.

Πηγή.

 

 

Το εσωτερικό του ανθρώπινου εγκεφάλου κατάφεραν να εξερευνήσουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με τη χρήση νέων, hi-tech απεικονιστικών μεθόδων.

Με τη βοήθεια μαγνητικού τομογράφου που προσφέρει τρισδιάστατες έγχρωμες εικόνες, οι ειδικοί μπορούν πλέον να έχουν την πρώτη πραγματική εικόνα των εκατό δισεκατομμυρίων κυττάρων του εγκεφάλου, αλλά και του τρόπου λειτουργίας τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία πολλών εγκεφαλικών διαταραχών.

«Ο εγκέφαλος που μελετούσαμε με συμβατικές απεικονιστικές μεθόδους όλα αυτά τα χρόνια δεν είναι ο πραγματικός εγκέφαλος. Βλέπαμε μόνο μια σκιά των επιφανειών του».
Αυτό τόνισε ο καθηγητής Γιαν Γουιντίν αναφερόμενος στη νέα μέθοδο, που χρησιμοποιεί τρία διαφορετικά χρώματα για να μαρκάρει τους νευρώνες πριν εντοπίσει τις μεταξύ τους συνδέσεις - μια διαδικασία που θα έπαιρνε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί με τις παραδοσιακές μεθόδους.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι τα πιο πολύπλοκο αντικείμενο στο σύμπαν. Φυλάει τις αναμνήσεις και τους φόβους μας, επεξεργάζεται πληροφορίες και μας επιτρέπει να βλέπουμε, να ακούμε, να αισθανόμαστε. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα διαταραχών που αποδίδεται στις εσφαλμένες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, όμως εμείς δεν έχουμε τα μέσα να τις εντοπίσουμε» εξηγεί ο Τζεφ Λίχτμαν, ο οποίος ανέπτυξε τη νέα μέθοδο που μελλοντικά θα οδηγήσει στη δημιουργία τρισδιάστατου χάρτη του εγκεφάλου.

 

DNAΓονίδια που είχαν εισαχθεί σε πειραματόζωα ενεργοποιήθηκαν για πρώτη φορά εξ αποστάσεως, μια τεχνική που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στη βιοϊατρική έρευνα και ίσως οδηγήσει σε θεραπείες.

Η ενεργοποίηση των γονιδίων με ραδιοκύματα οδήγησε στην ελεγχόμενη παραγωγή ινσουλίνης, ωστόσο οι ερευνητές που ανακοίνωσαν το κατόρθωμα στο περιοδικό Science ήθελαν περισσότερο να ελέγξουν τις δυνατότητες της τεχνικής, παρά να αναπτύξουν μια νέα θεραπεία για το διαβήτη.

Πράγματι, κανείς δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να ενεργοποιήσει γονίδια μέσα σε ζωντανά ζώα, τουλάχιστον όχι με αυτή την ακρίβεια.

Οι ερευνητές εργάστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία είχε προστεθεί ένα γονίδιο που παράγει ινσουλίνη όταν ενεργοποιηθεί με ιόντα ασβεστίου. Στα ίδια ποντίκια είχαν μεταμοσχευθεί επίσης καρκινικοί όγκοι που αναπτύσσονταν κάτω από το δέρμα.

Στα πειραματόζωα χορηγήθηκαν με ένεση νανοσωματίδια οξειδίου του σιδήρου (δηλαδή σκουριάς) συνδεδεμένα με ένα αντίσωμα, το οποίο αναγνωρίζει ένα θερμοευαίσθητο κανάλι ασβεστίου (TRPV1) που υπάρχει στην επιφάνεια των όγκων.

Όταν τα πειραματόζωα εκτέθηκαν για μισή ώρα σε ραδιοκύματα συγκεκριμένης συχνότητας, τα νανοσωματίδια θερμάνθηκαν αρκετά ώστε να ενεργοποιήσουν το κανάλι ιόντων, με αποτέλεσμα να κατακλυστεί με ιόντα ασβεστίου το εσωτερικό των κυττάρων.

Τα ιόντα αυτά ενεργοποίησαν τελικά το γονίδιο που είχε εισαχθεί στα πειραματόζωα, με αποτέλεσμα να ανέβουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να πέσουν τα επίπεδα σακχάρου.

Η ανάλυση των παρατηρήσεων έδειξε μάλιστα ότι τα ραδιοκύματα θέρμαναν ειδικά τα κύτταρα πάνω στα οποία υπήρχαν νανοσωματίδια, και όχι τους γειτονικούς ιστούς. Επιπλέον, τα νανοσωματίδια συγκεντρώνονταν αποκλειστικά πάνω σε κύτταρα που έφεραν το κανάλι ασβεστίου.

Η εντυπωσιακή νέα τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μελέτες που εξετάζουν το ρόλο γονιδίων που ενεργοποιούνται μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Στο μέλλον, όμως, θα μπορούσε να τροποποιηθεί ώστε να αξιοποιηθεί και στην κλινική πράξη, για παράδειγμα σε γονίδια που αναγκάζουν τους καρκινικούς όγκους να αυτοκτονήσουν.

Πηγή.

 

Δημοφιλή

Το διαζύγιο του χωροχρόνου
Είστε έτοιμοι για τη μαζική κρυφή πραγματικότητα που υπόσχεται η υπερσυμμετρία;
«Αθάνατο» φυτό ζει 40 χρόνια σε μπουκάλι χωρίς αέρα και νερό!
Πώς λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ
Το μοναδικό συμπέρασμα
pasokΑς είμαστε ειλικρινείς. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δίνουν
Δήλωση δωρητή σώματος
Για να φανεί σε κάτι χρήσιμο το κουφάρι μας...  
Χώσ'τα Τζιμάρα
Σωστός ο Τζιμάκος    
Χέρια τεχνητής νοημοσύνης
Εχασε και τα δύο του χέρια σε ατύχημα το 2005. Τώρα, με αυτή
Ο μικρότερος ηλεκτροκινητήρας του κόσμου αποτελείται από ένα και μόνο μόριο
Χημικοί του πανεπιστημίου Tufts κατασκεύασαν το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον
Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)
Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε!
Everything is OK
Η ομάδα του Everything is OK σε ένα κολάζ από διάφορες περιπέτειες τους
8 Προτάσεις Εξόδου από την Κρίση προς "Αγανακτισμένους" και μη
1)Κρατικό νόμισμα, με κρατικό έλεγχο της κοπής νομίσματος. Το ευρώ εκ
Μετάδοση δεδομένων σε χρόνο dt
Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας μεταφοράς
Πληροφορίες μετατρέπονται σε ενέργεια
energy
Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν πληροφορίες σε καθαρή
Τεχνητή ωοθήκη
Την πρώτη τεχνητή ωοθήκη δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν
Τα δάνεια της τρόικας, δόθηκαν για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι πιστωτές των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρωτοφανής λεηλασία των κρατικών εσόδων για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων προς

Τελευταία Άρθρα

Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουνο
Επιτέλους το internet... στα ελληνικά!
Ήρθε η εποχή της χρήσης των ελληνικών στις
Δυστυχώς χάσατε
... ή αλλιώς, παιχνιδάκια εξουσίας.   Οι
Je veux

Je veux - ZAZ

Καρλς Ρότζερς
Καρλς Ρότζερς
Ξέρετε πως δεν πιστεύω
Γιατί;
Κατέφθασε στη ΔΕΘ ο πλέον ανεπιθύμητος
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στο Υπουργείο
Επιστολή αναγνώστη στο Γιάννη Βούρο
Σαν χθες θυμάμαι, όταν είχατε ψηφίσει το