Το περσινό βραβείο Nobel Φυσικής (2012) μοιράστηκαν δυο φυσικοί, σχετικά άγνωστοι στο ευρύ κοινό, oι Serge Haroche (Σερζ Αρός) και David J. Wineland (Ντέιβιντ Γουάινλαντ).
Oι Haroche και Wineland ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον ανακάλυψαν και εφάρμοσαν πρωτοποριακές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν την μέτρηση και τον χειρισμό απομονωμένων κβαντικών συστημάτων, ενώ αυτά διατηρούν την κβαντομηχανική τους φύση.

Ήταν οι πρώτοι που κατάφεραν να ελέγξουν και να μετρήσουν πολύ «ευαίσθητες» κβαντικές καταστάσεις και οδήγησαν το πεδίο της έρευνάς τους στα πρώτα βήματα προς την κατασκευή των κβαντικών υπολογιστών.

Ένα μοντέλο ανθρώπινου εγκεφάλου κατάφεραν να δημιουργήσουν ερευνητές καναδικού πανεπιστημίου. Ο «Spaun», όπως είναι η ονομασία του, «ζει» σε έναν υπερ-υπολογιστή, μπορεί να παίξει απλά παιγνίδια, να ζωγραφίζει απλά σχέδια, να κάνει απλή αριθμητική.

Τη σημερινή εποχή, όπου η ψηφιακή επανάσταση είναι γεγονός με πλειάδα διαφορετικών συσκευών να διατίθεται στους καταναλωτές, προσφέροντας ευκολίες και εξυπηρετήσεις σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, ένα χαρακτηριστικό είναι κοινό. Η αποθήκευση όλων αυτών των δεδομένων που χειριζόμαστε καθημερινά.

κυτταροΑμερικανοί επιστήμονες ολοκλήρωσαν το πρώτο υπολογιστικό μοντέλο ενός έμβιου οργανισμού. Το επίτευγμα θεωρείται ένα πολύ σημαντικό βήμα στο πεδίο της υπολογιστικής βιολογίας, καθώς οι ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο λογισμικό που αντιγράφει και προσομοιώνει πλήρως ένα μικροοργανιαμό. Πρόκειται για το μονοκύτταρο παρασιτικό βακτήριο Mycoplasma genitalium, το οποίο ζει στο γεννητικό και το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου και θεωρείται το μικρότερο βακτήριο στον κόσμο.

dnaΜία πρωτοποριακή μέθοδο βρήκαν αμερικανοί επιστήμονες για να γράψουν (κωδικοποιούν), να αποθηκεύουν, να σβήνουν και να ξαναγράφουν «ψηφιακά» δεδομένα στο εσωτερικό του γενετικού υλικού (DNA) ζωντανών κυττάρων.

memristorΛειτουργεί ταχύτερα από τη μνήμη flash και δεν σβήνει όταν κλείσει το ρεύμα

H μνήμη flash, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα σε κάθε είδους φορητές συσκευές, κινδυνεύει να πάθει βραχυκύκλωμα από τη ζήλια της. Αιτία είναι τo memristor, ένα πρωτοποριακό τσιπ μνήμης που λειτουργεί εντυπωσιακά ταχύτερα, αποδοτικότερα και, το κυριότερο, χωρίς να σβήνει όταν κλείσει το ρεύμα.

Από τη θεωρία στην πράξη

Η αξιοποίηση του memristor (memory resistor ή μνημονική αντίσταση), μιας ιδέας που είχε προταθεί σε θεωρητικό επίπεδο πριν από 40 χρόνια, δείχνει τώρα να έρχεται πιο κοντά στην εμπορική αξιοποίηση: Ευρωπαίοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να παραγάγουν τέτοια κυκλώματα χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που εφαρμόζονται σήμερα στην παραγωγή ημιαγωγών.

Η πειραματική συσκευή τους, η οποία παρουσιάζεται στο Journal of Applied Physics, λειτουργεί τόσο γρήγορα ώστε η ταχύτητά της στην αποθήκευση δεδομένων «δεν μπορούσε καν να μετρηθεί».

Στο μέλλον, τα memristor θα μπορούσαν όχι μόνο να διαδεχθούν τη μνήμη flash, αλλά και να αξιοποιηθούν σε υπολογιστές που ανοίγουν στιγμιαία, ή σε τσιπ που συνδυάζουν τον επεξεργαστή και τη μνήμη.

Η δημιουργία των memristor είχε προβλεφθεί σε θεωρητικό επίπεδο το 1971 από τον καθηγητή Λίον Τσουά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Τα πρώτα λειτουργικά memristor παρουσιάστηκαν το 2010 από τη Hewlett-Packard, η οποία συνεργάζεται τώρα με τη νοτιοκορεατική Hynix για την έναρξη της μαζικής παραγωγής τους το 2013.

Το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο

Το memristor, ανέφερε τότε η HP, συνιστά το τέταρτο θεμελιώδες δομικό στοιχείο των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, έπειτα από τον πυκνωτή, την αντίσταση και τον επαγωγέα.

H HP χρησιμοποιεί στα δικά της memristor διάφορα εξωτικά υλικά και ασυνήθιστες μεθόδους παραγωγής, ενώ αντίθετα η νέα μελέτη περιγράφει τεχνικές μάλλον γνώριμες στη βιομηχανία του πυριτίου.

Όπως εξηγεί στο BBC ο Άντονι Κένιον του University College London, η ομάδα του αναφώνησε «Εύρηκα!» στη διάρκεια ενός άσχετου πειράματος που αφορούσε συσκευές πυριτίου για φωτοδιόδους (LED).

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, πάνω στις συσκευές τους, το πυρίτιο είχε αντιδράσει με το οξυγόνο και είχε σχηματιστεί ένα στρώμα οξειδίου του πυριτίου, το οποίο περιέργως συμπεριφερόταν ως memristor.

Εντυπωσιακές επιδόσεις

Όταν πειραματίστηκαν με την αποθήκευση δεδομένων σε αυτήν τη νέα συσκευή, οι επιδόσεις της ήταν εντυπωσιακές: «Οι συσκευές μνήμης flash ανοίγουν και κλείνουν κάθε 10.000 νανοδευτερόλεπτα (δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Οι δικές μας όμως συσκευές δεν μπορούμε καν να μετρήσουμε πόσο γρήγορες είναι» αναφέρει ο δρ Κένιον.

«Ο εξοπλισμός μας κατεβαίνει μόνο μέχρι τα 90 νανοδευτερόλεπτα. Οπότε [το memristor] πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσο γρήγορο, αν όχι και ταχύτερο».

Ο ερευνητής ελπίζει τώρα ότι η ανακάλυψη της ομάδας του θα αξιοποιηθεί σύντομα στην αγορά: «Βρισκόμαστε σε επαφές με μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας σχετικά με την εμπορική του αξιοποίηση» αναφέρει ο ίδιος.

Μένει λοιπόν να δούμε αν η ιδέα της ομάδας του θα φτάσει στην αγορά νωρίτερα από τα memristor της Hewlett-Packard.

Πηγή.

 

 

To Touché είναι μια νέα τεχνολογία «αφής» ή καλύτερα «ανίχνευσης», που καταφέρνει να μην ανιχνεύει απλά ένα άγγιγμα σε μια επιφάνεια ευαίσθητη στην αφή, αλλά μπορεί να αναγνωρίζει πιο πολύπλοκες εντολές που περιλαμβάνουν αγγίγματα των χεριών μεταξύ τους ή του ανθρώπινου σώματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της διάδρασης μέσω αφής σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Στο παρακάτω βίντεο μπορείς να δεις πώς λειτουργεί η τεχνολογία και πώς μπορεί να βρει εφαρμογή σε smartphones, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ακόμα και σε πιο καθημερινά αντικείμενα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ένα μόνο καλώδιο, μπορεί να καταστήσει ευαίσθητα στην αφή αντικείμενα ή και ολόκληρες επιφάνειες. Δες παρακάτω το πολύ ενδιαφέρον βίντεο της τεχνολογίας, που παραμένει ωστόσο στο στάδιο της ανάπτυξης.

 

 

" width="560px">

 

Πηγή.

 

embed video plugin powered by Union Development
Το όνειρο των κβαντικών μικρο-υπολογιστών βρίσκεται πλέον σε «απόσταση αναπνοής», χάρη στην εντυπωσιακή πρόοδο των τελευταίων μηνών

Το πρώτο τσιπάκι κβαντικού μικροϋπολογιστή παρουσιάστηκε στον κόσμο την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Σημειώστε αυτή την ημέρα


Πριν από τριάντα χρόνια, το 1981, όταν η ΙΒΜ παρουσίασε τον πρώτο της προσωπικό μικροϋπολογιστή, ο κόσμος μας μπήκε στη νέα εποχή της πληροφορικής. Εφέτος, όπως ίσως γράψει η Ιστορία, ο κόσμος περνάει σε εντελώς νέο κεφάλαιο, με την παρουσίαση του πρώτου κβαντικού υπολογιστή που μπορεί αντικαταστήσει τον PC.

Λογικά, μια τέτοια ανακοίνωση θα όφειλε να είναι η πρώτη είδηση παγκοσμίως. Ο κόσμος μας όμως δεν είναι πια εκείνος του 1981: Τότε ήταν ένας κόσμος διψασμένος για αλλαγή, γεμάτος όνειρα για ευημερία, ειρήνη, ανάπτυξη, ισότητα στις ευκαιρίες... Τώρα είναι ένας κόσμος κουρασμένος, προδομένος από την παγκοσμιοποίηση που του έφερε η εποχή της πληροφορικής. Και, σαν αντανάκλαση αυτού του συγκεχυμένου πλέον κόσμου, το άκουσμα ενός κβαντικού υπολογιστή για τον καθένα μας μοιάζει εξουθενωτικά χαοτική προοπτική. Τι σημαίνει «κβαντικός» υπολογιστής και γιατί μπορεί να είναι κάτι καλύτερο;

To καλοκαίρι που άρχισαν τα κβάντα να μετράνε
Πριν από τις ερμηνείες, ας δούμε τις ειδήσεις που χάραξαν την είσοδό μας στη νέα εποχή. Η πρώτη ήρθε στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, την 1η Ιουνίου 2011, και μιλούσε για την πώληση του πρώτου εμπορικά διαθέσιμου κβαντικού υπολογιστή. Τον αγόρασε αντί 10 εκατ. δολαρίων η αμερικανική αμυντική βιομηχανία Lockheed Martin από την καναδέζικη D-Wave Systems. Ο κβαντικός αυτός υπολογιστής, ονόματι D-Wave One, δεν θυμίζει διόλου προσωπικό υπολογιστή: είναι ένας

Ο αμερικανικός όμιλος πληροφορικής IBM ανακοίνωσε ότι τελειοποίησε ένα επαναστατικό μικροτσίπ που αντιγράφει τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών ικανών να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους.

Αυτός ο νέος τύπος ηλεκτρονικού υπολογιστή θα καταναλώνει σημαντικά λιγότερη ενέργεια και θα είναι πολύ πιο συμπαγής απ' ό,τι οι σημερινές συσκευές.

"Οι 'γνωστικοί' υπολογιστές κατασκευασμένοι με αυτούς τους μικροεπεξεργαστές δεν θα είναι προγραμματισμένοι με τον ίδιο τρόπο που είναι σήμερα οι παραδοσιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Οι υπολογιστές αυτοί θα μαθαίνουν μάλλον από τις εμπειρίες τους, θα συσχετίζουν, θα επεξεργάζονται υποθέσεις και θα θυμούνται --και θα μαθαίνουν-- αποτελέσματα, μιμούμενοι έτσι την πλαστικότητα του ανθρώπινου εγκέφαλου", προσθέτει η IBM

Πηγή 
 

Αποδοτικότεροι και ανθεκτικότεροι από τους σκληρούς δίσκους


Προσθέτοντας στην επιφάνεια γυαλιού πυριτίου μικροσκοπικές κουκίδες με τη βοήθεια λέιζερ, οι ειδικοί κατάφεραν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύει το φως μέσα σε αυτό


Σαουθάμπτον

Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί μελλοντικά να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους σε πρωτοποριακούς «κρυστάλλους μνήμης».

Οι λιθουανικής καταγωγής ερευνητές του Κέντρου Οπτικοηλεκτρονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Καζάνσκι και τον Μαρτίνας Μπερέσνα, χρησιμοποίησαν ακτίνες λέιζερ για να μεταβάλλουν τις ιδιότητες του

Δεν θα ήταν τέλειο αν το Ιnternet μπορούσε να καταλάβει τι θέλετε; Σε λίγο θα μπορεί να το κάνει και θα μελετά τους ανθρώπινους συμβιωτές και όλα αυτά όλο και πιο γρήγορα

Τα νερά της βιομηχανίας ταράχτηκαν έντονα όταν πριν από μερικές μέρες μια σχετικά νέα εταιρεία έρευνας, ανάπτυξης και κατασκευής τσιπ, έριξε τον ογκόλιθό της, δημιουργώντας τεράστια κύματα: το τσιπ-επεξεργαστής που παρουσίασε ενσωματώνει 100 (ολογράφως: εκατό – για να το εμπεδώσουμε καλύτερα) πυρήνες επεξεργασίας!

Δημοφιλή

Το διαζύγιο του χωροχρόνου
Είστε έτοιμοι για τη μαζική κρυφή πραγματικότητα που υπόσχεται η υπερσυμμετρία;
«Αθάνατο» φυτό ζει 40 χρόνια σε μπουκάλι χωρίς αέρα και νερό!
Πώς λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ
Το μοναδικό συμπέρασμα
pasokΑς είμαστε ειλικρινείς. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δίνουν
Δήλωση δωρητή σώματος
Για να φανεί σε κάτι χρήσιμο το κουφάρι μας...  
Χώσ'τα Τζιμάρα
Σωστός ο Τζιμάκος    
Χέρια τεχνητής νοημοσύνης
Εχασε και τα δύο του χέρια σε ατύχημα το 2005. Τώρα, με αυτή
Ο μικρότερος ηλεκτροκινητήρας του κόσμου αποτελείται από ένα και μόνο μόριο
Χημικοί του πανεπιστημίου Tufts κατασκεύασαν το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον
Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)
Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε!
Everything is OK
Η ομάδα του Everything is OK σε ένα κολάζ από διάφορες περιπέτειες τους
8 Προτάσεις Εξόδου από την Κρίση προς "Αγανακτισμένους" και μη
1)Κρατικό νόμισμα, με κρατικό έλεγχο της κοπής νομίσματος. Το ευρώ εκ
Μετάδοση δεδομένων σε χρόνο dt
Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας μεταφοράς
Πληροφορίες μετατρέπονται σε ενέργεια
energy
Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν πληροφορίες σε καθαρή
Τεχνητή ωοθήκη
Την πρώτη τεχνητή ωοθήκη δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν
Τα δάνεια της τρόικας, δόθηκαν για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι πιστωτές των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρωτοφανής λεηλασία των κρατικών εσόδων για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων προς

Τελευταία Άρθρα

Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουνο
Επιτέλους το internet... στα ελληνικά!
Ήρθε η εποχή της χρήσης των ελληνικών στις
Δυστυχώς χάσατε
... ή αλλιώς, παιχνιδάκια εξουσίας.   Οι
Je veux

Je veux - ZAZ

Καρλς Ρότζερς
Καρλς Ρότζερς
Ξέρετε πως δεν πιστεύω
Γιατί;
Κατέφθασε στη ΔΕΘ ο πλέον ανεπιθύμητος
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στο Υπουργείο
Επιστολή αναγνώστη στο Γιάννη Βούρο
Σαν χθες θυμάμαι, όταν είχατε ψηφίσει το