κύβοςΕρευνητές από την Ελβετία, κατασκεύασαν ένα μεταλλικό κύβο, ο οποίος μπορεί και κινείται πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Οι ερευνητές, από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, χρησιμοποίησαν μία σειρά από αισθητήρες και μικρούς ηλεκτροκινητήρες σε ένα κύβο 15 εκατοστών, τον οποίο ονόμασαν Cubli.

Το ονόμασαν... Terminator

terminator-materialΈνα υλικό που θυμίζει το ρομπότ T-1000 από την ταινία «Terminator 2» του 1991- αυτό που αυτό-επισκευαζόταν- έφτιαξαν Ισπανοί επιστήμονες. Είκοσι χρόνια μετά την ταινία, οι Ισπανοί ερευνητές έφτιαξαν ένα πολυμερές που μπορεί να κοπεί και από μόνο του να «επουλώσει» το κόψιμο- εξ ου και το όνομά του: «Terminator».

Οι δημιουργοί του λένε πως μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάρκειας ζωής και της ασφάλειας των πλαστικών τμημάτων σε οτιδήποτε, από ηλεκτρικά εξαρτήματα μέχρι ολόκληρα σπίτια.

επιστημοναςΕπιστήμονες του Nanyang Technological University στη Σιγκπούρη κατασκεύασαν έναν νέο αισθητήρα κάμερας από γραφένιο ο οποίος είναι 1000 φορές πιο ευαίσθητος στο φως κάνοντας παράλληλα χρήση 10 φορές λιγότερης ενέργειας από τους σημερινούς αισθητήρες.

Στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία περισσότερο ανθρώπινων ρομπότ επιστήμονες από ΗΠΑ και Κίνα δημιούργησαν ένα “έξυπνο δέρμα” που είναι ικανό να αισθάνεται πίεση στο ίδιο εύρος με το δάκτυλό μας. Το υλικό περιέχει αισθητήρες που ονομάζονται taxels και αποτελούνται από 3D δέσμες με νανοσύρματα του οξειδίου του ψευδαργύρου και περίπου 8000 συνολικά τρανζίστορ.

Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τον αέρα σε βενζίνη. Το επίτευγμα ίσως μελλοντικά αποδειχτεί ορόσημο για την μαζική παραγωγή καθαρής ενέργειας και αποτελέσει απάντηση τόσο στην ενεργειακή κρίση όσο και στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με «αέρια του θερμοκηπίου», εφόσον όμως στην πορεία ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια.

Ερευνητές από τη Μεγάλη Βρετανία δημιούργησαν έναν νέο κινητήρα για αεροσκάφη που θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη μεταφορά στην Αυστραλία μέσα σε μόλις 4 ώρες πτήσης. Η έρευνα έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Reaction Engines και σύμφωνα με αυτήν πρόκειται για το μεγαλύτερο επίτευγμα στην τεχνολογία προώθησης από την εποχή της μηχανής jet!

Η νέα μηχανή Sabre μπορεί να φέρει τα παραπάνω αποτελέσματα χάριν στον ιδιαίτερο σχεδιασμό της που επιτρέπει στον διερχόμενο αέρα να ψύχει τις τουρμπίνες ταχύτατα χωρίς να τις παγώνει ή να τις φθείρει λόγω απότομης ψύξης. 

vionika-akraΒρετανοί μηχανικοί εργάζονται πάνω στην κατασκευή ενός βιονικού χεριού, το οποίο όπως ισχυρίζονται είναι τόσο περίπλοκο όσο και ένα κανονικό, αλλά αρκετά φθηνό για να καλύψει τις ανάγκες της μαζικής αγοράς.

Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι εξοικειωμένοι με τις συσκευές και έχουν καταφέρει να εκτελέσουν αρκετά δύσκολες αποστολές, όπως το δέσιμο των παπουτσιών. Μεμονωμένοι κινητήρες σε κάθε δάχτυλο επιτρέπουν στον ανάπηρο να μετακινήσει το χέρι και να πιάσει κάτι, με ένα πιο φυσικό και συντονισμένο τρόπο. Τα χέρια δημιουργήθηκαν στο Leeds από την RSL Steeper, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην προσθετική.

Σταγόνες διαλυμάτων (διαφόρων φαρμακευτικών ουσιών) αιωρούνται, περιφρονώντας την βαρύτητα. Οι ερευνητές του εργαστηρίου Argonne καταφέρνουν χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα να εξουδετερώσουν την βαρυτική έλξη.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλα δυο ηχητικά κύματα με συχνότητες 22 ΚHz δημιουργείται ένα κατακόρυφο στάσιμο κύμα. Τοποθετώντας τις σταγόνες στα σημεία του χώρου όπου το στάσιμο κύμα σχηματίζει του λεγόμενους κόμβους  (το πλάτος της ταλάντωσης στους κόμβους είναι μηδενικό, ενώ στις κοιλίες μέγιστο) τότε οι σταγόνες ισορροπούν.

στρατοςΝαι, ήρθε η ώρα για νέες τεχνολογίες που έμοιαζαν επιστημονικής φαντασίας. Ο λόγος για το νέο ‘όπλο’ της Rapid Equipping Force του Αμερικανικού Στρατού που θα χρησιμοποιήσει 3D εκτυπωτές στο πεδίο μάχης!

Αυτή η μονάδα θα μπορεί να ετοιμάζει ειδικών αποστολών τεμάχια – customized pieces, εξοπλισμού που θα ετοιμάζονται με 3D εκτυπωτές και μάλιστα φορητούς.

ΑΥΤΟ σημαίνει πως θα ετοιμάζεται εξοπλισμός στο πεδίο μάχης και δεν θα χρειάζεται να γίνεται παραγγελία. Ο εκτυπωτής θα παράγει πλαστικά μέρη και σε συνεργασία με ένα σύστημα CNC system, το Haas OM-2 θα ετοιμάζει ΚΑΙ τμήματα από αλουμίνιο.

Για την ώρα πάντως τα mobile 3D printing labs είναι πανάκριβα και έχουν κόστος $2.8 εκατομμύρια με όλο το σύστημα 3D εκτύπωσης και τα παρελκόμενα.

Πόσο απέχει η εποχή που θα τυπώνονται όπλα στο πεδίο μάχης;

Πηγή

 

laserΤα 500 τρισεκατομμύρια Watt αγγίζει η εξωπραγματική ισχύς του

Καλιφόρνια

Σε μια βολή που διήρκεσε μόλις μερικά τρισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου, το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου, σχεδιασμένο για πειράματα πυρηνικής σύντηξης, πέτυχε νέο ρεκόρ ισχύος φτάνοντας τα 500 τρισεκατομμύρια Watt.

Η ισχύς αυτή είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι καταναλώνουν ολόκληρες οι ΗΠΑ ανά πάσα χρονική στιγμή, ανακοίνωσαν οι ερευνητές της «Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης», ή NIF, η οποία βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια.

Οι 192 επιμέρους δέσμες του NIF εξαέρωσαν έναν στόχο διαμέτρου δύο χιλιοστών διοχετεύοντας συνολικά 1,85 Megajoule ενέργειας 100 φορές περισσότερη από οποιοδήποτε άλλο λέιζερ στον κόσμο.

Το NIF αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη πυρηνικής σύντηξης, της διαδικασίας που τροφοδοτεί τον Ήλιο. Οι δέσμες του γιγάντιου συστήματος διοχετεύονται σε έναν θωρακισμένο σφαιρικό θάλαμο, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται ένα μικροσκοπικό δοχείο με υδρογόνο.

To «τέρας» των λέιζερ

Κάτω από συνθήκες ακραίας θερμοκρασίας και πίεσης, τα άτομα υδρογόνου συντήκονται και σχηματίζουν άτομα ήλιου, ενώ απελευθερώνουν ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες.

Μέχρι σήμερα, το NIF δεν έχει πετύχει το στόχο να παράξει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει και να διατηρήσει τις αντιδράσεις σύντηξης για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να είναι αποδοτικές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρόλα αυτά, το λέιζερ των 500 Terawatt επιτρέπει στους ερευνητές να αναπαράγουν τις συνθήκες στην καρδιά των πυρηνικών εκρήξεων, αλλά και να μελετούν τι συνθήκες που επικρατούν στην καρδιά των άστρων.

«Αυτό το επίτευγμα θα μας προσφέρει καταπληκτικές ευκαιρίες για τη μελέτη υλικών σε ακραίες συνθήκες» σχολίασε ο Δρ Ρέιμοντ Τζίνλοζ, καθηγητής Αστρονομίας και Πλανητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και ερευνητής του NIF.

 

Περισσότερες από 50 τεχνητές καταιγίδες δημιούργησαν μέσα στο 2010 οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στο Abu Dhabi, προκειμένου να “δροσιστούν” οι κάτοικοι του εμιράτου από την ξηρασία και την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού!

Το συγκεκριμένο εγχείρημα που κόστισε πάνω από 900 εκατομμύρια δολάρια, οφείλεται σε πρωτοβουλία του Σεϊχη Χαλιφα Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιαν, ο οποίος προσέλαβε επιστήμονες για να δημιουργήσουν τεχνητές βροχές στην περιοχή του Αλ Αιν.

Για να επιτευχθεί αυτό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεράστιους ιονιστές που έμοιαζαν με απογυμνωμένους λαμπτήρες πάνω σε πόλους χάλυβα, προκειμένου να προκαλέσουν πεδία αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων. Με αυτό τον τρόπο προκαλούσαν τον σχηματισμό του σύννεφου που στη συνέχεια προκαλούσε τη βροχή.

Εκτιμάται ότι ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, επίσιμα τουλάχιστον που σχηματίστηκε βροχή από καθαρό ουρανό, αν και η Κίνα είχε χρησιμοποιήσει κάτι ανάλογο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, προκειμένου να αποτρέψει τις βροχές κατά την διάρκεια των αγώνων.

Μέχρι τώρα οι ειδικοί προσπαθούσαν να δημιουργήσουν χρυσό που να μην χαράσσεται φτιάχνοντας κράματα χρυσού με διάφορα μέταλλα, αλλά η μέθοδος αυτή χειροτέρευε την ποιότητα του τελικού υλικού. Μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε καταφέρει να πετύχει το επιθυμητό επίπεδο σκληρότητας, διατηρώντας ταυτόχρονα την καθαρότητα του πολύτιμου μετάλλου.

Τώρα, Ελβετοί χημικοί έχουν λύσει αυτό το πρόβλημα, προσθέτοντας στο χρυσό αντί για μέταλλο, καρβίδιο βορίου (B4C), συγκρίσιμο σε σκληρότητα με  τα διαμάντια. Ο νέος χρυσός 18 καρατιών  (75% σε χρυσό) θα χρησιμοποιείται βασικά κατά την κατασκευή κοσμημάτων και ρολογιών.

Η σκληρότητα του στην κλίμακα Vickers είναι 1000, κι έτσι είναι πιο σκληρό από ό,τι ο χάλυβας (600 στην κλίμακα αυτή) και ως εκ τούτου ακριβώς κάτω από το διαμάντι. Αυτή η ανακάλυψη είναι το αποτέλεσμα μιας τριετούς συνεργασίας μεταξύ του Εργαστήριου Μηχανολογικής Μεταλλουργίας, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Andreas Mortensen και της Ελβετικής ωρολογοποιίας Hublot.

Η διαδικασία για την ανάπτυξη αυτού του υλικού είναι σχετικά περίπλοκη. Σκόνη του καρβιδίου του βορίου θερμαίνεται σε περίπου 2.000° C, όπου σχηματίζεται μία άκαμπτη, πορώδης δομή. Ένα υγρό λιωμένο κράμα χρυσού διεισδύει κάτω από μια πολύ υψηλή πίεση μέσα στους πόρους αυτής της δομής, και στη συνέχεια στερεοποιείται, παρέχοντας ένα χωρίς πόρους σύνθετο υλικό.

Το τελικό υλικό κατά συνέπεια αποτελείται από δύο είδη κρυστάλλων που είναι στενά διασυνδεδεμένα στον χώρο, όπως δύο τρισδιάστατοι λαβύρινθοι. Επειδή ο λιωμένος χρυσός που χρησιμοποιείται προηγουμένως ήταν ένα κράμα βασισμένο σε χρυσό 24 καρατίων και αλουμίνιο (3%) για αντοχή, το τελικό κράμα αποτελείται 3% από αλουμίνιο, 75% από χρυσό και 22% από καρβίδιο του βορίου
.
Εξ ορισμού, ο χρυσός είναι πολύ μαλακό μέταλλο. Με αυτό τον τρόπο και αποκτά μια μεγάλη σκληρότητα και διατηρεί παράλληλα την καθαρότητα των 18 καρατίων.   Με τη χρήση σύνθετων υλικών βελτιώνουν τα ατομικά χαρακτηριστικά των υλικών, διατηρώντας όμως τις ιδιότητες τους, όπως εδώ του χρυσού. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα κράματα, στα οποία τα άτομα αναμιγνύονται μαζί για να σχηματίσουν ένα νέο, ομοιογενές, υλικό.

Οι πιο πάνω ερευνητές δεν είναι οι πρώτοι που έπαιξαν με διαφορετικά υλικά σε μια προσπάθεια να κάνουν πιο ανθεκτικά τον χρυσό. Είναι, όμως, οι πρώτοι που έχουν επιτύχει αυτό το βαθμό σκληρότητας σε χρυσό 18 καρατίων. Τα πρώτα ρολόγια που θα κατασκευαστούν με αυτό το νέο χρυσό θα παρουσιαστούν το 2012 σε μια έκθεσης κοσμημάτων και ρολογιών στη Βασιλεία.

 

Δημοφιλή

Το διαζύγιο του χωροχρόνου
Είστε έτοιμοι για τη μαζική κρυφή πραγματικότητα που υπόσχεται η υπερσυμμετρία;
«Αθάνατο» φυτό ζει 40 χρόνια σε μπουκάλι χωρίς αέρα και νερό!
Πώς λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ
Το μοναδικό συμπέρασμα
pasokΑς είμαστε ειλικρινείς. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δίνουν
Δήλωση δωρητή σώματος
Για να φανεί σε κάτι χρήσιμο το κουφάρι μας...  
Χώσ'τα Τζιμάρα
Σωστός ο Τζιμάκος    
Χέρια τεχνητής νοημοσύνης
Εχασε και τα δύο του χέρια σε ατύχημα το 2005. Τώρα, με αυτή
Ο μικρότερος ηλεκτροκινητήρας του κόσμου αποτελείται από ένα και μόνο μόριο
Χημικοί του πανεπιστημίου Tufts κατασκεύασαν το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον
Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)
Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε!
Everything is OK
Η ομάδα του Everything is OK σε ένα κολάζ από διάφορες περιπέτειες τους
8 Προτάσεις Εξόδου από την Κρίση προς "Αγανακτισμένους" και μη
1)Κρατικό νόμισμα, με κρατικό έλεγχο της κοπής νομίσματος. Το ευρώ εκ
Μετάδοση δεδομένων σε χρόνο dt
Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας μεταφοράς
Πληροφορίες μετατρέπονται σε ενέργεια
energy
Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν πληροφορίες σε καθαρή
Τεχνητή ωοθήκη
Την πρώτη τεχνητή ωοθήκη δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν
Τα δάνεια της τρόικας, δόθηκαν για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι πιστωτές των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρωτοφανής λεηλασία των κρατικών εσόδων για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων προς

Τελευταία Άρθρα

Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουνο
Επιτέλους το internet... στα ελληνικά!
Ήρθε η εποχή της χρήσης των ελληνικών στις
Δυστυχώς χάσατε
... ή αλλιώς, παιχνιδάκια εξουσίας.   Οι
Je veux

Je veux - ZAZ

Καρλς Ρότζερς
Καρλς Ρότζερς
Ξέρετε πως δεν πιστεύω
Γιατί;
Κατέφθασε στη ΔΕΘ ο πλέον ανεπιθύμητος
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στο Υπουργείο
Επιστολή αναγνώστη στο Γιάννη Βούρο
Σαν χθες θυμάμαι, όταν είχατε ψηφίσει το