Βοστόνη, Μασαχουσέτη
 
σκουλίκιH Μαρία Αντουανέτα, θύμα της γκιλοτίνας, θα είχε κάθε λόγο να ζηλεύει αυτό το σκουληκάκι: σε περίπτωση αποκεφαλισμού, όχι μόνο βγάζει νέο κεφάλι, αλλά περιέργως δείχνει να διατηρεί και τις παλιές του αναμνήσεις.

ΝορβηγίαΌσλο, Νορβηγία
Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να γίνει φθηνότερη, ασφαλέστερη αλλά και πολύ καθαρότερη αν το ουράνιο έδινε τη θέση του στο θόριο, ένα ελαφρώς ραδιενεργό στοιχείο που υπάρχει σε μεγάλα αποθέματα. Ήδη, ένας πειραματικός αντιδραστήρας στη Νορβηγία ανοίγει το δρόμο για την «επανάσταση του θορίου».

αυτοκινηταΛονδίνο

Δέκα επτά κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρωτότυπο μιας συσκευής που αναγκάζει οχήματα να ακινητοποιηθούν σβήνοντας από μακριά τον κινητήρα.

Το σύστημα RF Safe-Stop της βρετανικής E2V εκπέμπει παλμούς ραδιοκυμάτων που παρεμβαίνουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του οχήματος.

ShelleyΑπό το 1818 που η συγγραφές Mary Shelley κυκλοφόρησε το Frankestein, και τουλάχιστον μέχρι το 1970, η μεταμόσχευση κεφαλιού υπήρχε μόνο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Το 1970 ο αμερικανός νευροχειρούργος Robert Joseph White πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού από έναν πίθηκο στο σώμα ενός άλλου, σε μία επέμβαση που διήρκησε 18 ώρες.

Δυστυχώς, τότε δεν υπήρχε η τεχνολογία για να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικά η σύνδεση των δύο νωτιαίων μυελών, και έτσι ο πίθηκος δεν μπόρεσε να ανακτήσει την ανεξαρτησία του στις κινήσεις.

Ουάσινγκτον
 

Πώς μπορούν τα φυτά να αξιοποιούν το 95% της λιακάδας που απορροφούν στα φύλλα τους, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα περιορίζονται γύρω στο 20%; Νέα μελέτη στο Science προσφέρει στήριξη σε μια φαινομενικά τρελή ιδέα, σύμφωνα με την οποία η φωτοσύνθεση αξιοποιεί κβαντικά φαινόμενα.

Η λειτουργία της φωτοσύνθεσης επιτρέπει στα φυτά να χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια για να διασπούν μόρια νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο. Σε επόμενη φάση, το υδρογόνο που προκύπτει συνδυάζεται με διοξείδιο του άνθρακα για να παραχθούν τελικά σάκχαρα, τα οποία περιέχουν χημική ενέργεια.

Η τελευταία μελέτη εστιάζεται στα λεγόμενα κέντρα αντίδρασης των φυτών: συμπλέγματα που περιέχουν χλωροφύλλη και πρωτεΐνες και αναλαμβάνουν να συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια.

Προηγούμενες έρευνες (όπως για παράδειγμα αυτή) είχαν δώσει ενδείξεις ότι οι πρωτεΐνες που συλλέγουν το φως εκδηλώνουν ένα φαινόμενο που ονομάζεται «κβαντική συνοχή». Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια του φωτός δεν ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία όταν περνά μέσα από τις φωτοευαίσθητες πρωτεΐνες. Αντίθετα, δείχνει να ακολουθεί όλες τις δυνατές διαδρομές ταυτόχρονα και να «διαλέγει» τελικά την πιο αποδοτική.

Αυτή είναι όμως μια θεωρία που δεν έχει αποδειχθεί στα φυτά, δεδομένα ότι κβαντικά φαινόμενα τέτοιου είδους παρατηρούνται συνήθως σε συνθήκες εργαστηρίου και σε συνθήκες χαμηλής πίεσης και θερμοκρασίας.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές παρουσιάζουν τις σαφέστερες ως σήμερα ενδείξεις για την εμφάνιση πραγματικής κβαντικής συνοχής σε ζωντανούς οργανισμούς -κυανοβακτήρια που φωτοσυνθέτουν όπως τα φυτά.

Η ομάδα του Νικ βαν Χουλστ στο Ινστιτούτο Φωτονικών Επιστημών της Ισπανίας βομβάρδισε πρωτεΐνες των κέντρων αντίδρασης με παλμούς ακτινοβολίας λέιζερ. Δεδομένου ότι η διαδικασία μεταφοράς ενέργειας σε αυτές τις πρωτεΐνες είναι εξαιρετικά γρήγορη, το λέιζερ του πειράματος έπρεπε να είναι αντίστοιχα γρήγορο: κάθε παλμός διαρκούσε λίγα femtosecond. Ένα femtosecond ισούται με ένα τετράκις εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, το χρόνο που χρειάζεται το φως για να διανύσει απόσταση ενός χιλιοστού του χιλιοστού.

 

Ουάσινγκτον
 

Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο υψηλής ανάλυσης 3D ψηφιακό μοντέλο του ανθρώπινου εγκεφάλου, το οποίο ονομάστηκε «Big Brain» («Μεγάλος Εγκέφαλος»).

Σε αυτόν τον τόσο αναλυτικό χάρτη αποτυπώνεται η ανατομία του εγκεφάλου με κάθε λεπτομέρεια, επιτρέποντας στους επιστήμονες να διακρίνουν περιοχές με πάχος πολύ μικρότερο από αυτό μιας ανθρώπινης τρίχας. Το εξονυχιστικό μοντέλο που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science» αναμένεται να διατεθεί δωρεάν online ώστε να αποτελέσει μια πλατφόρμα χρήσιμη για όλους τους νευροεπιστήμονες.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα χρειάστηκε να «τεμαχίσει» τον εγκέφαλο μιας 65χρονης γυναίκας μετά θάνατον σε 7.400 κομμάτια. Το κάθε κομμάτι είχε πάχος της τάξεως των 20 μικρομέτρων – το ένα πέμπτο του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας. Στη συνέχεια οι επιστήμονες σημάδεψαν με ειδικές χρωστικές την κάθε «φέτα» του εγκεφάλου προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ανατομικές της λεπτομέρειες και σκάναραν τις εικόνες σε έναν υπερυπολογιστή. Το τελικό βήμα ήταν να «συναρμολογηθούν» ξανά όλες οι εικόνες στον υπολογιστή για να παραχθεί ο συνολικός χάρτης.

«Σύλληψη» 80 δισ νευρώνων

Το όλο επίπονο ερευνητικό πρόγραμμα διήρκεσε 10 έτη –απαιτήθηκαν 1.000 ώρες δουλειάς μόνο στον υπερυπολογιστή- και κατά τη διάρκειά του «συνελήφθησαν» 80 δισεκατομμύρια νευρώνες.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας τρισδιάστατος ψηφιακός εγκέφαλος υψηλής ανάλυσης στον οποίο ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ζουμάρει ώστε να μελετήσει με λεπτομέρεια όποια περιοχή του επιθυμεί.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μια εκ των συμμετεχόντων στη μελέτη, η καθηγήτρια Κάτριν Αμουντς από το Ερευνητικό Κέντρο Julich στη Γερμανία «ο χάρτης που δημιουργήσαμε μοιάζει με το Google Earth του εγκεφάλου. Μπορεί κάποιος να δει λεπτομέρειες οι οποίες δεν ήταν ορατές προτού να έχουμε στα χέρια μας αυτήν την τρισδιάστατη αποτύπωση».

50 φορές υψηλότερη ανάλυση

Η ανάλυση του μοντέλου είναι 50 φορές υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνη των προηγούμενων παρόμοιων χαρτών. Μέχρι σήμερα η ακριβής θέση των νευρώνων που δημιουργούν το νευρωνικό «δίκτυο» του εγκεφάλου ήταν πολύ δύσκολο να αποτυπωθεί, κυρίως επειδή η επιφάνεια του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι καλυμμένη με «πτυχές». Η διενέργεια τομών του εγκεφάλου φέρνει στο φως μόνο δύο διαστάσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές πού και πώς τα κύτταρα μέσα σε αυτές τις «πτυχές» οργανώνονται στον τρισδιάστατο χώρο.

Τώρα όμως, με δεδομένο ότι η ανάλυση των εικόνων που έλαβαν οι ερευνητές ήταν τόσο υψηλή, ο υπερυπολογιστής που χρησιμοποιήθηκε ήταν σε θέση να προσδιορίσει το τρισδιάστατο σχήμα της κάθε «πτυχής» του εγκεφάλου χωρίς να κάνει λάθος.

Χρήσιμο «εργαλείο»

Το καινούργιο μοντέλο αναμένεται να αποδειχθεί άκρως χρήσιμο σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία Brain Initiative η οποία ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό από τον αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και έχει τον φιλόδοξο στόχο να χαρτογραφήσει σε βάθος τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. «Δεν μπορεί κάποιος να χαρτογραφήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου αν δεν είναι σε θέση να τη συσχετίσει με τη δομή του» εξήγησε ο Αρθουρ Τόγκα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες που επίσης συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα χαρτογράφηση θα αποκαλύψει πολλές, άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) του εγκεφάλου ρίχνοντας φως και σε συγκεκριμένες νευρολογικές ασθένειες.

Πηγή.

 

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα προχώρησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ, οι οποίοι κατασκεύασαν έναν επιταχυντή σωματιδίων που χωράει στην επιφάνεια ενός τραπεζιού και έχει δυνατότητες που συγκρίνονται με μεγάλες εγκαταστάσεις η κατασκευή των οποίων στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Συγκεκριμένα, πέτυχαν την επιτάχυνση 500 εκατομμυρίων ηλεκτρονίων σε ενέργειες που αγγίζουν τα 2 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (GeV), σε μία απόσταση μίας ίντσας. Μέχρι σήμερα, αντίστοιχες επιδόσεις είχαν επιταχυντές μήκους τουλάχιστον ίσου με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Πρόκειται δηλαδή για μία βελτίωση μεγέθους της τάξεως του 1 προς 10.000! Μάλιστα οι ερευνητές πιστεύουν πως στα επόμενα λίγα χρόνια θα κατασκευάσουν επιταχυντές μήκους λίγων ιντσών που θα φτάνουν ενέργειες των 10 GeV ενώ εντός μιας δεκαετίας προβλέπεται να ξεπεράσουν και τα 20 GeV.

Οι επιταχυντές σωματιδίων αυτού του είδους θα μπορούν να φανούν χρήσιμοι ακόμη και στους βιολόγους, πέρα από τους φυσικούς. Ο καθηγητής φυσικής Mike Downer του Πανεπιστημίου του Τέξας, εξηγεί πως τα επιταχυνόμενα ηλεκτρόνια στα 2 GeV μπορούν να μετατραπούν σε «σκληρές» ακτίνες χ, και πως με λίγη ακόμη προσπάθεια θα μπορέσουν να κατασκευάσουν το πιο ποιοτικό λέιζερ ακτίνων χ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι ακτίνες αυτές, έχουν τη συχνότητα που αντιστοιχεί στις δονήσεις πολύ γρήγορων χημικών διεργασιών στο εσωτερικό των μορίων, και θα μπορούν για παράδειγμα να απεικονίζουν τη δομή μεμονωμένων πρωτεϊνών σε δείγματα ιστών.

Για να καταφέρουν να δημιουργήσουν αυτό το λέιζερ ακτίνων χ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία τεχνική που ονομάζεται επιτάχυνση λέιζερ-πλάσμα, κατά την οποία χρησιμοποιούν παλμούς από ένα πολύ ισχυρό λέιζερ, το οποίο ιονίζει ένα αέριο μέσο. Στη διάθεσή τους για την έρευνα, είχαν το Texas Petawatt Laser, μια από τις πιο δυνατές συσκευές λέιζερ στον κόσμο.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications, και σηματοδοτούν ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην έρευνα, καθώς κάνουν τους επιταχυντές σωματιδίων προσβάσιμους σε πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.

Πηγή.

 

 

Ομάδα ερευνητών στις ΗΠΑ κατάφερε για πρώτη φορά στα χρονικά να «ενώσει» δύο εγκεφάλους ποντικών επιτρέποντας ουσιαστικά την μεταξύ τους μετάδοση πληροφοριών. Το πείραμα περιλάμβανε την εκπαίδευση των ποντικών στο πάτημα ενός εκ των δύο μοχλών με βάση το άναμμα ενός φωτεινού σηματοδότη. Το πρώτο ποντίκι (‘encoder’) παραλάμβανε το σήμα για να πατήσει το μοχλό και με μικροσκοπικά ηλεκτρόδια μεταφραζόταν η εντολή και μεταδιδόταν στο δεύτερο ποντίκι (‘decoder’).

pontikiΤo δεύτερο αυτό ποντίκι πατούσε το σωστό μοχλό σε ποσοστό 64 τοις εκατό (μέχρι και 72 τοις εκατό σε κάποιες περιπτώσεις) παρόλο που δεν υπήρχε η φωτεινή ένδειξη αλλά λειτουργούσε μόνο με βάση τα σήματα που λάμβανε από το πρώτο ποντίκι. Για να επιβεβαιώσουν ότι το σήμα προερχόταν όντως από το πρώτο ποντίκι και δεν ήταν κάτι τυχαίο η ομάδα αντικατέστησε τον ‘encoder’ με έναν υπολογιστή που εξέπεμπε τα ίδια σήματα και έλαβε τα ίδια αποτελέσματα!

Το πείραμα επαναλήφθηκε και με διαφορετική μέθοδο λίγο αργότερα χρησιμοποιώντας μάλιστα σύνδεση στο Internet με κάποιο άλλο εργαστήριο στη Βραζιλία και τα αποτελέσματα ήταν παραπλήσια! Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εγχείρημα που δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του να αντλείς πληροφορίες από έναν εγκέφαλο, να τις διαβάζεις, και να τις ξαναβάζεις πάλι μέσα.  Η ομάδα τώρα θα προσπαθήσει να επεκτείνει την έρευνα και σε περισσότερο πολύπλοκες διεργασίες ελπίζοντας σε σπουδαίες ανακαλύψεις.

Πηγή.

 

Όταν λέμε ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από «τίποτε» σε πρώτη φάση θα μπορούσαμε να θεωρούμε ως τίποτε τον κενό χώρο.
(…) ο κενός χώρος είναι πολύπλοκος. Μοιάζει με σούπα δυνάμει σωματιδίων που κοχλάζουν, και τα οποία δημιουργούνται σε χρονικά διαστήματα τόσο σύντομα ώστε δεν μπορούμε να τα δούμε άμεσα. Τα δυνάμει σωματίδια υποδηλώνουν μια βασική ιδιότητα των κβαντικών συστημάτων. Στην καρδιά της κβαντικής μηχανικής βρίσκεται ο κανόνας που λέει, πως όταν δεν υπάρχει παρατηρητής, τα πάντα μπορούν να γίνουν.

Τα συστήματα, δηλαδή, συνεχίζουν να εξελίσσονται, έστω και στιγμιαία, ανάμεσα σε όλες τις δυνατές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν επιτρέπονταν. Αυτές οι «κβαντικές διακυμάνσεις» αποκαλύπτουν ένα βασικό χαρακτηριστικό του κβαντικού κόσμου: από το τίποτε μπορεί να παραχθεί κάτι.(…)

Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη μας τη σύνθεση κβαντικής μηχανικής και γενικής σχετικότητας, μπορούμε να επεκτείνουμε το επιχείρημα για να υποστηρίξουμε την αναγκαστική δημιουργία του ίδιου του χώρου.(…)
Η επέκταση της κβαντικής μηχανικής με σκοπό να συμπεριλάβουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο φορμαλισμός που ανέπτυξε ο Richard Feynman, και οδήγησε στη σύγχρονη κατανόηση της προέλευσης των αντισωματιδίων. Οι μέθοδοι του Feynman εστιάζονται στο βασικό γεγονός, ότι τα κβαντομηχανικά συστήματα εξερευνούν όλες τις δυνατές διαδρομές, ακόμη κι εκείνες που κλασικά απαγορεύονται, καθώς εξελίσσονται στον χρόνο.

Για να το διερευνήσει, ο Feynman ανέπτυξε έναν «φορμαλισμό άθροισης διαδρομών». Σε αυτή τη μέθοδο, εξετάζουμε όλες τις δυνατές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ένα σωματίδιο μεταξύ δυο σημείων. Έπειτα, αποδίδουμε σε κάθε διαδρομή μια σταθμισμένη πιθανότητα, που βασίζεται σε καλά ορισμένες αρχές της κβαντικής μηχανικής και, στη συνέχεια, αθροίζουμε όλες τις διαδρομές ώστε να καταλήξουμε σε τελικές (πιθανοκρατικές) προβλέψεις για την κίνηση των σωματιδίων.
Ο Stephen Hawking ήταν ένας από τους πρώτους επιστήμονες που αξιοποίησαν πλήρως την ιδέα, στην ανάπτυξη μιας κβαντομηχανικής θεωρίας του χωροχρόνου (την ένωση του τρισδιάστατου χώρου μας με τη μία διάσταση του χρόνου από την οποία προκύπτει ένα τετραδιάστατο ενοποιημένο χωροχρονικό σύστημα, όπως απαιτείται από την ειδική θεωρία της σχετικότητας του Einstein).

Η μέθοδος Feynman, εστιάζοντας σε όλες τις δυνατές διαδρομές, συνεπαγόταν αποτελέσματα ανεξάρτητα από τις συγκεκριμένες χωρικές και χρονικές τιμές που αποδίδει κάποιος σε κάθε σημείο της διαδρομής. Επειδή, σύμφωνα με τη σχετικότητα, διαφορετικοί παρατηρητές που βρίσκονται σε σχετική κίνηση μεταξύ τους μετρούν διαφορετικά τις αποστάσεις και τους χρόνους, συνεπώς αποδίδουν διαφορετικές τιμές σε κάθε σημείο του χώρου και του χρόνου, ένας φορμαλισμός ανεξάρτητος από τις διαφορετικές τιμές που αποδίδουν οι διαφορετικοί παρατηρητές σε κάθε σημείο στον χώρο και στον χρόνο, είναι ιδιαιτέρως χρήσιμος.
Και είναι εξαιρετικά χρήσιμος στην περίπτωση της γενικής σχετικότητας, όπου ο προσδιορισμός των χωρικών και χρονικών σημείων γίνεται εντελώς αυθαίρετα και διαφορετικοί παρατηρητές σε διαφορετικά σημεία σε ένα βαρυτικό πεδίο μετρούν αποστάσεις και χρόνους διαφορετικά. Στη γενική σχετικότητα, όλα όσα προσδιορίζουν τελικά τη συμπεριφορά των συστημάτων είναι γεωμετρικές ποσότητες, όπως η καμπυλότητα, η οποία αποδεικνύεται ανεξάρτητη από όλες τις μεθόδους προσδιορισμού τιμών.

Ένα μοντέλο λογισμικού με την ονομασία Spaun, που προσομοιώνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, καταφέρνει να παίζει απλά παιχνίδια, να ζωγραφίζει απλά σχέδια, να κάνει απλή αριθμητική και πολλά ακόμη «απλά», που, στην πραγματικότητα, για πυριτιούχους δυαδικούς υπολογιστές που λειτουργούν αυτόνομα, μάλλον «βουνό» θα ‘πρεπε να θεωρούνται. Όλα αυτά τα πετυχαίνει με μόνο 2,5 εκατομμύρια ψηφιακούς νευρώνες, έναντι των περίπου 86 δισεκατομμυρίων, που διαθέτει ο πραγματικός ανθρώπινος εγκέφαλος.
Η επιστήμη της τεχνητής νοημοσύνης, γενικά, δεν είχε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το να μιμηθεί την κυτταρική – νευρωνική δομή του ανθρωπίνου εγκεφάλου, αλλά εστιάστηκε καθαρά στον προγραμματισμό εξειδικευμένου λογισμικού.
Προς το παρόν ο Spaun «ζει» μέσα σε έναν υπερυπολογιστή, καθώς απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ για να «τρέξει». Μόνο για ένα δευτερόλεπτο προσομοίωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο υπολογιστής πρέπει να δουλεύει εντατικά για δύο ώρες.
Αν και είναι φανερό ότι ο Spaun απέχει ακόμη παρασάγγας απ’ το να αποτελέσει μια πραγματική εξομοίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών του ανθρώπου, συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το επίτευγμα παρουσίασαν οι δημιουργοί του, με επικεφαλής τον Κρις Έλιασμιθ του Κέντρου Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του καναδικού πανεπιστημίου του Γουότερλου, σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».
Ο Spaun απαντά σε ερωτήσεις συνήθως μετά ένα δισταγμό, ενώ δεν αποφεύγει και τα λάθη. Αν, π.χ., κληθεί να θυμηθεί μια σειρά αριθμών και να τις επαναλάβει, θα ξεχάσει μερικές σε περίπτωση που η λίστα είναι μακριά. Και, όπως οι άνθρωποι, θυμάται καλύτερα τους αριθμούς στην αρχή και στο τέλος της λίστας, παρά στη μέση.
Είναι αυτές, ακριβώς, οι ανθρώπινες αδυναμίες, που έχουν εντυπωσιάσει τους ερευνητές, επειδή δείχνουν ότι όντως πρόκειται για μια προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, έστω και ατελή. Σύμφωνα με τον Έλιασμιθ, πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο μοντέλο βιολογικού εγκεφάλου, που εκτελεί συγκεκριμένες εργασίες και παράλληλα επιδεικνύει συγκεκριμένες συμπεριφορές.
Επειδή κάνει τόσα πράγματα, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο Spaun θα μπορέσει να τους βοηθήσει να καταλάβουν καλύτερα τις ανθρώπινες συμπεριφορές, ή, ακόμα, να μελετήσουν τις εγκεφαλικές διαταραχές και την χρήση των ψυχοφαρμάκων. Επειδή ο Spaun δεν είναι άνθρωπος, θα μπορούσαν, ίσως, να γίνουν σε αυτόν ακόμα και ιατρικά πειράματα, που θα θεωρούταν ανήθικο να δοκιμαστούν σε άνθρωπο – αν και ζητήματα ηθικής ενσκήπτουν, ούτως ή άλλως, σε κάθε εκδοχή αναδυόμενης ευφυΐας, ανεξαρτήτως αν βασίζεται στον άνθρακα, ή σε όποια άλλη βάση υλικού.
Άλλοι επιστήμονες, όπως στην Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) και στην ΙΒΜ, έχουν δημιουργήσει πολύ πιο ισχυρές προσομοιώσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου, με πολύ περισσότερους εικονικούς νευρώνες, όμως δεν έχουν ακόμα καταφέρει να πετύχουν την ποικιλία «σκέψης» και «δράσης», που έχει ο Spaun. O τελευταίος έχει προγραμματιστεί, μεταξύ άλλων, να μιμείται ό,τι βλέπει, να αναγνωρίζει αριθμούς γραμμένους με διαφορετικούς γραφικούς χαρακτήρες, να λύνει προβλήματα λογικής και άλλα «ανθρώπινα».
Βέβαια, ο Spaun έχει ακόμα μεγάλους περιορισμούς, καθώς προσομοιώνει μόνο ένα μικρό μέρος του ανθρώπινου εγκεφάλου, ενώ είναι αργός στην εκμάθηση νέων πραγμάτων. Το επόμενο βήμα εξέλιξής του θα είναι να αναπτυχθεί το υλικό, που θα επιτρέπει στον «εγκέφαλο» του Spaun να δουλεύει σε πραγματικό χρόνο, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε ένα εξάμηνο περίπου. Κι ύστερα… ας ελπίσουμε, απλώς, να μας συμπαθήσει, καταρχάς.

Δείτε ολόκληρη τη σειρά των βίντεο σχετικά με την προσομοίωση Spaun (Semantic Pointer Architecture Unified Network – Ενοποιημένο Δίκτυο Αρχιτεκτονικής Εννοιολογικού Δείκτη) ΕΔΩ: nengo.ca/build-a-brain/spaunvideos/

Πηγή.

 

τεχνιτος-χρυσοςΑπό αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι προσπάθησαν να δημιουργήσουν χρυσάφι από άλλα υλικά (κάπως έτσι προέκυψαν και τα πρώτα κράμματα μετάλλων), ενώ σίγουρα έχετε ακούσει για τους αλχημιστές (ιδιαίτερα το Μεσαίωνα) που με περισσότερη γνώση για τα χημικά στοιχεία είχαν την λανθασμένη εντύπωση ότι θα τα καταφέρουν.

Παρόλα αυτά, μάλλον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου (και της γνώσης φυσικά) για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, καθώς   ερευνητές του Michigan State University κατόρθωσαν να εξάγουν 99.9% καθαρό χρυσό 24 καρατίων από χλωρίδιο του χρυσού (AuCl3), μια ιδιαίτερη τοξική ένωση που συναντάται στη φύση, με τη βοήθεια του βακτηρίου Cupriavidus Μetallidurans (ανακαλύψθηκε το 1976 σε εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλου).

Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ανθεκτικό σε τοξικό περιβάλλον και μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να αφομοιώσει το χλωρίδιο του χρυσού, έτσι ώστε να το μετατρέψει σε καθαρό χρυσό 24-καρατίων, βέβεα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία αυτή είναι τόσο ακριβή που ξεπερνά την αξία του χρυσού που θα παραχθεί για πόσο όμως;

Πηγή.

 

Φοβάστε τα ύψη, το σκοτάδι, τους κλειστούς χώρους (ή οτιδήποτε άλλο) και δεν μπορείτε να ξεπεράσετε τις φοβίες σας; Τότε, ίσως μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα σας με τη νέα τεχνική που ανέπτυξαν επιστήμονες  από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, χάριν στην οποία ισχυρίζονται ότι μπορούν να διαγράψουν τις νεοσύστατες συναισθηματικές αναμνήσεις από τον εγκέφαλο.

Όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος μαθαίνει κάτι, τότε αρχικά δημιουργείται μια ασταθής μνήμη και “φυτεύεται” στον εγκέφαλο με τη βοήθεια πρωτεινών (ενοποίηση). Έτσι, εάν διακοπεί αυτή η πρωτεϊνική διαδικασία εμφύτευσης της μνήμης είναι εφικτό να διαγραφεί μια συναισθηματική ανάμνηση.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες έδειχναν στους συμμετέχοντες αδιάφορες εικόνες (καθημερινά αντικείμετα, τοπία κλπ.), αλλά ταυτόχρονα τους προκαλούσαν πόνο με μίνι ηλεκτροσόκ, έτσι ώστε να ταυτίζουν την εικόνα που βλέπουν με άσχημο συναίσθημα. Μετά από αρκετή ώρα, έδειξαν και πάλι τις εικόνες στους συμμετέχοντες και παρατήρησαν ότι πολλοί ένοιωθαν φόβο σε κάποιο βαθμό.

Σε αυτό το σημείο, οι ερευνητές επιχείρησαν να διακόψουν τη διαδικασία ενοποίησης στους μισούς συμμετέχοντες, παρουσιάζοντας τους την ίδια εικόνα κατ’ επανάληψιν αλλά χωρίς την πρόκληση ηλεκτροσόκ. Το αποτέλεσμα ήταν να διαταραχθεί η “εμφύτευση” της άσχημης ανάμνησης και οι εθελοντές δεν παρουσίασαν κανένα σημάδι φόβου.

Προς το παρόν, οι ερευνητές απέδειξαν ότι μπορούν να διαγράψουν φρέσκες δυσάρεστες αναμνήσεις, αλλά είναι πεποισμένοι ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο για να αντιμετωπίσουν χρόνιους φόβους (όπως αυτούς που αναφέρουμε στην εισαγωγή), μετατραυματικά στρες, κρίσεις πανικού και φόβους που προκαλούνται από το άγχος.

Πηγή.

 

Δημοφιλή

Το διαζύγιο του χωροχρόνου
Είστε έτοιμοι για τη μαζική κρυφή πραγματικότητα που υπόσχεται η υπερσυμμετρία;
«Αθάνατο» φυτό ζει 40 χρόνια σε μπουκάλι χωρίς αέρα και νερό!
Πώς λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ
Το μοναδικό συμπέρασμα
pasokΑς είμαστε ειλικρινείς. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δίνουν
Δήλωση δωρητή σώματος
Για να φανεί σε κάτι χρήσιμο το κουφάρι μας...  
Χώσ'τα Τζιμάρα
Σωστός ο Τζιμάκος    
Χέρια τεχνητής νοημοσύνης
Εχασε και τα δύο του χέρια σε ατύχημα το 2005. Τώρα, με αυτή
Ο μικρότερος ηλεκτροκινητήρας του κόσμου αποτελείται από ένα και μόνο μόριο
Χημικοί του πανεπιστημίου Tufts κατασκεύασαν το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον
Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)
Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε!
Everything is OK
Η ομάδα του Everything is OK σε ένα κολάζ από διάφορες περιπέτειες τους
8 Προτάσεις Εξόδου από την Κρίση προς "Αγανακτισμένους" και μη
1)Κρατικό νόμισμα, με κρατικό έλεγχο της κοπής νομίσματος. Το ευρώ εκ
Μετάδοση δεδομένων σε χρόνο dt
Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μιας νέας επαναστατικής τεχνολογίας μεταφοράς
Πληροφορίες μετατρέπονται σε ενέργεια
energy
Για πρώτη φορά, επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν πληροφορίες σε καθαρή
Τεχνητή ωοθήκη
Την πρώτη τεχνητή ωοθήκη δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν
Τα δάνεια της τρόικας, δόθηκαν για να μη χάσουν τα λεφτά τους οι πιστωτές των ελληνικών κυβερνήσεων.
Πρωτοφανής λεηλασία των κρατικών εσόδων για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων προς

Τελευταία Άρθρα

Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουν...
Όταν οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να μάθουνο
Επιτέλους το internet... στα ελληνικά!
Ήρθε η εποχή της χρήσης των ελληνικών στις
Δυστυχώς χάσατε
... ή αλλιώς, παιχνιδάκια εξουσίας.   Οι
Je veux

Je veux - ZAZ

Καρλς Ρότζερς
Καρλς Ρότζερς
Ξέρετε πως δεν πιστεύω
Γιατί;
Κατέφθασε στη ΔΕΘ ο πλέον ανεπιθύμητος
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Επιστολή Έλληνα φορολογούμενου στο Υπουργείο
Επιστολή αναγνώστη στο Γιάννη Βούρο
Σαν χθες θυμάμαι, όταν είχατε ψηφίσει το