dnaΟι πιο ιδιοφυείς άνθρωποι, εκείνοι που έχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα ή που έχουν διακριθεί για τις ανεπανάληπτες ικανότητές τους σε διάφορους τομείς, θεωρούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, ότι τα είχαν καταφέρει χάρη στα γονίδιά τους.

Με άλλα λόγια, πίστευαν ότι η κλίση σε φυσικές επιστήμες όπως είναι τα Μαθηματικά ή η Χημεία, η ανάπτυξη καλλιτεχνικών τάσεων στη ζωγραφική, στη μουσική, ακόμη και σε θέματα που έχουν να κάνουν με την σκέψη και τη φαντασία όπως είναι η συγγραφή μυθιστορημάτων, βρίσκεται στο DNA μας!

 

Χωρίς λοιπόν τα «κατάλληλα» γονίδια, κάποιος μπορεί να τα κατάφερνε καλά στους προαναφερόμενους τομείς, δεν θα γινόταν όμως ο καλύτερος από όλους τους άλλους!

Πολλές πανεπιστημιακές μελέτες είχαν αφιερωθεί στον συγκεκριμένο σκοπό και κατέληγαν σε αυτό το συμπέρασμα, σήμερα όμως, μία νέα μελέτη ήρθε να τις διαγράψει και να μας κάνει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα! Βασικός εμπνευστής της είναι ο Αμερικανός Γενετιστής David Shenk, ο οποίος υποστηρίζει ότι όλες οι προηγούμενες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την γενετική προδιάθεση ήταν υπερεκτιμημένες και είχαν σαν αποτέλεσμα να περιορίζουν ακόμη και να εμποδίζουν την ανάπτυξη καλλιτεχνικών και όχι μόνο ικανοτήτων.

Πλέον ο ίδιος έρχεται να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν έμφυτες ικανότητες, κλίσεις, ή ταλέντα, και πως οποιοσδήποτε μπορεί να τα καταφέρει τέλεια σε όποιον τομέα επιθυμεί με ένα και μοναδικό «όπλο»: την συνεχή εκπαίδευση!


Μπορείτε να αλλάξετε το DNA σας – Δεν υπάρχουν κληρονομικά χαρίσματα!

Στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν 15 ημέρες με τον τίτλο «Η ιδιοφυία που βρίσκεται μέσα σε όλους μας» (The Genius in All of Us), ο David Shenk τονίζει ότι το DNA δεν είναι κάτι στατικό που παραμένει αναλλοίωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Σε αντίθεση, επηρεάζεται και μεταβάλλεται συνεχώς από εξωτερικούς παράγοντες. Άλλωστε, σύμφωνα με κάποιες άλλες επιστημονικές έρευνες που είχαν προηγηθεί στον τομέα της Γενετικής, έχει ήδη αποδειχθεί ότι το dna μας επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες σε τέτοιο βαθμό που είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν τα γονίδια κάποιου και αυτές οι μεταβολές να περάσουν μέσω των γονιδίων και στα παιδιά του.

Ο Αμερικανός γενετιστής θέτει υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη έμφυτων ή κληρονομικών ταλέντων, και διαφωνεί πλήρως με απλές εκφράσεις όπως είναι οι ακόλουθες που αρκετές φορές τις έχουμε ακούσει όλοι μας στην καθημερινότητα: «Έχει έμφυτο χάρισμα!», «Είναι ταλέντο στην μουσική!», «Έχει κλίση στα μαθηματικά όπως οι γονείς του!», κλπ.

Φτάνει δε στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμη και κάποιες αντιλήψεις που επικρατούν και στον χώρο του αθλητισμού. Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι Κενυάτες ανεβαίνουν πολύ συχνά στο βάραθρο των νικητών στις μεγαλύτερες αγωνιστικές διοργανώσεις στίβου. Ως εκ τούτου, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο dna τους, δηλαδή πως έχουν «κληρονομικό χάρισμα» στο τρέξιμο.

Από την άλλη πλευρά, ο David Shenk εκτιμά ότι είναι απλώς θέμα εκπαίδευσης, και πως αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι στην πλειοψηφία τους τα παιδιά στην Κένυα από την ηλικία των επτά ετών είναι αναγκασμένα λόγω των συνθηκών της διαβίωσής τους να τρέχουν καθημερινά αποστάσεις που κυμαίνονται από οκτώ ως δέκα χιλιόμετρα!

Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά ένα αστείο που χρησιμοποιούν οι κορυφαίοι αθλητές στίβου παγκοσμίως: «Πώς θα μπορέσει ο υπόλοιπος κόσμος να ανατρέψει την κυριαρχία της Κένυας στο τρέξιμο; Μόνο αν δωρίσουμε στους Κενυάτες σχολικά λεωφορεία.».


Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας ιδιοφυία!

Ο David Shenk δεν έμεινε μόνο στη θεωρία λέγοντας πως όλοι μπορούν να αριστεύσουν σε όποιο τομέα επιθυμούν, αλλά δίνει και τις ακόλουθες τρεις πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορείτε και εσείς να έχετε ένα ιδιοφυές παιδί.

  1. Πίστη: Αρκεί απλώς να πιστέψετε ότι το παιδί σας έχει τεράστιες δυνατότητες, και από εκεί και έπειτα εξαρτάται από εσάς το να του παρέχετε τα μέσα έτσι ώστε να τις ανακαλύψει.
  2. Αυτοέλεγχος: Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα η δική σας συμπεριφορά να είναι σαν τη συμπεριφορά που θα θέλατε να έχει το παιδί σας. Αν εσείς έχετε αυτοέλεγχο, για παράδειγμα δεν αγοράζετε κάτι την στιγμή που το σκέφτεστε χωρίς να το μελετήσετε πρώτα, δεν τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να είναι υγιεινές τροφές ή δεν αρπάζετε κάτι επειδή έτσι σας ήρθε, και το παιδί σας έχοντας εσάς σαν πρότυπο, επίσης θα έχει αυτοέλεγχο.
  3. Εκπαίδευση: Μην ανταποκρίνεστε αμέσως σε ό,τι σας ζητά το παιδί σας. Θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται μόνο του κάποια πράγματα, ίσως και να απογοητευθεί, για να μπορεί να βρίσκει τις ισορροπίες του, και στο τέλος να ανακαλύπτει ότι με επιμονή και υπομονή όλα πάνε καλά.

Πηγή

Δημοφιλή

Το μοναδικό συμπέρασμα
pasokΑς είμαστε ειλικρινείς. Τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δίνουν
«Αθάνατο» φυτό ζει 40 χρόνια σε μπουκάλι χωρίς αέρα και νερό!
Πώς λειτουργεί αυτός ο παράξενος «κήπος» και το καταπράσινο φυτό συνεχίζει εδώ
Το διαζύγιο του χωροχρόνου
Είστε έτοιμοι για τη μαζική κρυφή πραγματικότητα που υπόσχεται η υπερσυμμετρία;
Δήλωση δωρητή σώματος
Για να φανεί σε κάτι χρήσιμο το κουφάρι μας...  
Χώσ'τα Τζιμάρα
Σωστός ο Τζιμάκος    
Everything is OK
Η ομάδα του Everything is OK σε ένα κολάζ από διάφορες περιπέτειες τους
Η Γερμανία παρακολουθεί τους πολίτες της με Trojan
Αναστάτωση έχει ξεσπάσει στη Γερμανία (λίγο καιρό, μάλιστα, μετά την απαγόρευση
Χέρια τεχνητής νοημοσύνης
Εχασε και τα δύο του χέρια σε ατύχημα το 2005. Τώρα, με αυτή
Τι έλεγε ο Γιωργάκης προεκλογικά
Οικονομική κρίση Είμαι εδώ για να σας πω ρεαλιστικά, πως μπορούμε να αλλάξουμε τα
Δήλωση του Ούγκο Τσάβες (Ιούλιος 2010)
Με ρωτάτε γιατί στείλαμε φυλακή όσα στελέχη μας κλέψανε; Γιατί κλέψανε!
Μαθήματα ζωής
Δεν μπορείς πάντα να ελέγξεις το τι συμβαίνει στη ζωή σου. Μπορείς όμως να
Μαριναλέντα
Όταν η ουτοπία γίνεται πραγματικότητα Η Μαριναλέντα, µια κοινότητα 2.645
Αντισταθείτε

Εξαθλίωση και Υποταγή.

Αυτό ήταν το Σχέδιο. Από την αρχή. Αυτό

Τελευταία Άρθρα

"Η μάχη των Αθηνών" - Μία έντιμη επανάσταση στο Tennessee
Μία πόλη που ιδρύθηκε το 1822 στο McMinn County,
Το σκουλήκι που αποκεφαλίζεται αλλά τα θυμάται όλα
Το σκουλήκι που αποκεφαλίζεται αλλά τα θυμάται όλα
Βοστόνη, Μασαχουσέτη H Μαρία Αντουανέτα, θύμα της
Οι Ρώσοι σχεδιάζουν αποικία στη Σελήνη
Οι Ρώσοι σχεδιάζουν αποικία στη Σελήνη
Την εκτόξευση δύο συσκευών καθόδου στη Σελήνη,
Πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές
Πιο κοντά στους κβαντικούς υπολογιστές
Το περσινό βραβείο Nobel Φυσικής (2012)
Γιατί δεν σέβομαι την θρησκεία σου και τους εκπροσώπους της
Γιατί δεν σέβομαι την θρησκεία σου και τους εκπροσώπους της
Έπινα ένα κόκκινο κρασί και άκουγα jazz με έντονο